De centrumrechtse oppositie heeft de Noorse parlementsverkiezingen gewonnen. Algemeen wordt nu verwacht dat de conservatieven van Erna Solberg (52) een kabinet zullen vormen met de rechts-populistische Vooruitgangspartij. Solberg wordt zo al de tweede vrouwelijke premier van Noorwegen.

In Noorwegen hebben de sociaaldemocraten van premier Jens Stoltenberg een verkiezingsnederlaag geleden. De conservatieven van Erna Solberg maken zo een einde aan de links-progressieve coalitie, die het land de afgelopen acht jaar bestuurde.

Anti-immigratiepartij

Volgens analisten zal de 52-jarige Erna Solberg nu vermoedelijk een coalitieregering vormen met de rechts-populistische Vooruitgangspartij. Het zou de eerste regeringsdeelname zijn voor de Noorse anti-immigratiepartij, die haar discours over islamisering heeft afgezwakt sinds de terreuraanslagen van de rechts-extremist Anders Behring Breivik in 2011.

Solberg zal vermoedelijk nog een derde partij nodig hebben om haar rechtse coalitie op de been te brengen. Op dit ogenblik is het nog niet duidelijk of ze daarvoor zal samenwerken met de christendemocraten of de liberalen. Volgens de Noorse krant Aftenposten overleggen de vier partijen om samen een regering te vormen.

'IJzeren Erna'

De 52-jarige Solberg is al de tweede vrouwelijke premier in Noorwegen. Eerder was de sociaaldemocrate Gro Harlem Brundtland tot drie keer toe eerste minister van het land. Solberg wordt ook de eerste conservatieve premier van Noorwegen sinds 1990.

Erna Solberg was van 2001 tot 2005 minister van Regionale Ontwikkeling in de regering van de christendemocraat Kjell Magne Bondevik. Vanwege harde standpunten inzake migratie kreeg ze toen de bijnaam 'IJzeren Erna' in de Noorse pers. (YD)

De centrumrechtse oppositie heeft de Noorse parlementsverkiezingen gewonnen. Algemeen wordt nu verwacht dat de conservatieven van Erna Solberg (52) een kabinet zullen vormen met de rechts-populistische Vooruitgangspartij. Solberg wordt zo al de tweede vrouwelijke premier van Noorwegen.In Noorwegen hebben de sociaaldemocraten van premier Jens Stoltenberg een verkiezingsnederlaag geleden. De conservatieven van Erna Solberg maken zo een einde aan de links-progressieve coalitie, die het land de afgelopen acht jaar bestuurde.Anti-immigratiepartijVolgens analisten zal de 52-jarige Erna Solberg nu vermoedelijk een coalitieregering vormen met de rechts-populistische Vooruitgangspartij. Het zou de eerste regeringsdeelname zijn voor de Noorse anti-immigratiepartij, die haar discours over islamisering heeft afgezwakt sinds de terreuraanslagen van de rechts-extremist Anders Behring Breivik in 2011.Solberg zal vermoedelijk nog een derde partij nodig hebben om haar rechtse coalitie op de been te brengen. Op dit ogenblik is het nog niet duidelijk of ze daarvoor zal samenwerken met de christendemocraten of de liberalen. Volgens de Noorse krant Aftenposten overleggen de vier partijen om samen een regering te vormen.'IJzeren Erna'De 52-jarige Solberg is al de tweede vrouwelijke premier in Noorwegen. Eerder was de sociaaldemocrate Gro Harlem Brundtland tot drie keer toe eerste minister van het land. Solberg wordt ook de eerste conservatieve premier van Noorwegen sinds 1990.Erna Solberg was van 2001 tot 2005 minister van Regionale Ontwikkeling in de regering van de christendemocraat Kjell Magne Bondevik. Vanwege harde standpunten inzake migratie kreeg ze toen de bijnaam 'IJzeren Erna' in de Noorse pers. (YD)