De activiteit van de IJslandse vulkaan Grimsvötn is woensdag fel afgenomen. Er wordt bijna niets meer uitgestoten en het luchtvaartverkeer herneemt grotendeels. "De vulkaan stoot nu voornamelijk stoom uit, al kan er nu en dan nog een beetje as bij zijn", gaf Urdur Gunnarsdottir van de IJslandse

civiele bescherming woensdagmiddag aan.

Waakzaam blijven

De IJslandse autoriteiten wijzen er wel op dat het werkelijke einde van de uitbarsting nog weken op zich kan laten wachten. Voorzichtigheid blijft dus geboden. Geologen bevestigen wel dat er nagenoeg geen schokken meer worden waargenomen in de buurt van de Grimsvötn. Ook dat wijst erop dat de kalmte in de gletsjer is teruggekeerd.

De impact van de Grimsvötn op het luchtvaartverkeer zal dus beperkt blijven, maar dat betekent niet dat de vulkaan op alle vlakken zijn meerdere moet erkennen in de Eyjafjallajökull. De Grimsvötn stootte in de eerste uren meer as uit dan de Eyjafjallajökull in de veertig dagen durende uitbarsting van vorig jaar. De aswolk haalde ook een hoogte van 20 kilometer, twee maal zo hoog als de aswolk die vorig jaar de luchtvaart in de war stuurde. (Belga)

De activiteit van de IJslandse vulkaan Grimsvötn is woensdag fel afgenomen. Er wordt bijna niets meer uitgestoten en het luchtvaartverkeer herneemt grotendeels. "De vulkaan stoot nu voornamelijk stoom uit, al kan er nu en dan nog een beetje as bij zijn", gaf Urdur Gunnarsdottir van de IJslandse civiele bescherming woensdagmiddag aan. Waakzaam blijven De IJslandse autoriteiten wijzen er wel op dat het werkelijke einde van de uitbarsting nog weken op zich kan laten wachten. Voorzichtigheid blijft dus geboden. Geologen bevestigen wel dat er nagenoeg geen schokken meer worden waargenomen in de buurt van de Grimsvötn. Ook dat wijst erop dat de kalmte in de gletsjer is teruggekeerd. De impact van de Grimsvötn op het luchtvaartverkeer zal dus beperkt blijven, maar dat betekent niet dat de vulkaan op alle vlakken zijn meerdere moet erkennen in de Eyjafjallajökull. De Grimsvötn stootte in de eerste uren meer as uit dan de Eyjafjallajökull in de veertig dagen durende uitbarsting van vorig jaar. De aswolk haalde ook een hoogte van 20 kilometer, twee maal zo hoog als de aswolk die vorig jaar de luchtvaart in de war stuurde. (Belga)