Een 18-jarige anonieme vrouw, die als minderjarige zou zijn verkracht, is onder dwang via keizersnede bevallen van een 25 weken oude foetus nadat haar na 8 weken zwangerschap een abortus geweigerd werd. De baby zou het naar verluidt goed stellen en wordt overgedragen aan de staat.

De vrouw werd door verschillende experts suïcidaal verklaard nadat ze in hongerstaking was gegaan omdat ze geen abortus mocht laten uitvoeren.

Volgens een nieuwe Ierse wet die van begin dit jaar dateert, is abortus nochtans toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is of als ze zelfmoordneigingen heeft en ze bijgevolg ook de baby kan verliezen.

De Ierse Nationale Vrouwenraad spreekt van een 'barbaarse' zaak.

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Omdat de vrouw geen Ierse staatsburger is, kon ze niet naar Groot-Brittannië reizen, zoals duizenden andere Ierse vrouwen, om de abortus daar te laten uitvoeren. Volgens officiële cijfers van het Britse ministerie van Gezondheid kregen vorig jaar 3.679 vrouwen met een adres in Ierland en 802 vrouwen uit Noord-Ierland een abortus in Engeland. De werkelijke cijfers liggen wellicht nog hoger aangezien veel Ierse vrouwen een lokaal Brits adres opgeven.

Foetus van 25 weken ethisch verantwoord?

Bovendien stelt zich de vraag of het wel ethisch verantwoord is om een foetus van 25 weken met opzet op de wereld te zetten. Prematuren die voor de 26e week worden geboren lopen een hoog risico op hersenbloedingen, hersenverlamming, blind- en doofheid, necrotiserende enterocolitis (een aandoening waarbij het darmslijmvlies beschadigd raakt) en vele andere fysieke en mentale aandoeningen.

De zaak wordt beschouwd als een eerste test voor de nieuwe 'Protection of Life During Pregnancy Act', een nieuwe wet die abortussen in Ierland in ziekenhuizen in bepaalde gevallen toelaat en die op 1 januari 2014 van kracht werd na een andere ophefmakende abortuszaak in 2012. Toen stierf een 31-jarige Ierse vrouw van Indiase origine, Savita Halappanavar, aan een infectie nadat haar herhaaldelijk een abortus werd geweigerd. Een afbreking van de zwangerschap had hoogstwaarschijnlijk haar leven kunnen redden.

Maar ondanks de invoering van de nieuwe wet, krijgen vrouwen in Ierland nog steeds moeilijk toegang tot abortus. Zo moet een vrouw die het slachtoffer is van verkrachting of incest én suïcidaal is, met maar liefst zeven medische experts praten vooraleer er een beslissing kan worden genomen. Bovendien nemen Ierse dokters nog altijd een conservatieve houding aan met betrekking tot abortus. Meer dan 100 psychiaters tekenden vorig jaar een brief waarin ze verklaren tegen elke vorm van abortushervorming te zijn.

Een 18-jarige anonieme vrouw, die als minderjarige zou zijn verkracht, is onder dwang via keizersnede bevallen van een 25 weken oude foetus nadat haar na 8 weken zwangerschap een abortus geweigerd werd. De baby zou het naar verluidt goed stellen en wordt overgedragen aan de staat. De vrouw werd door verschillende experts suïcidaal verklaard nadat ze in hongerstaking was gegaan omdat ze geen abortus mocht laten uitvoeren. Volgens een nieuwe Ierse wet die van begin dit jaar dateert, is abortus nochtans toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is of als ze zelfmoordneigingen heeft en ze bijgevolg ook de baby kan verliezen.De Ierse Nationale Vrouwenraad spreekt van een 'barbaarse' zaak. Omdat de vrouw geen Ierse staatsburger is, kon ze niet naar Groot-Brittannië reizen, zoals duizenden andere Ierse vrouwen, om de abortus daar te laten uitvoeren. Volgens officiële cijfers van het Britse ministerie van Gezondheid kregen vorig jaar 3.679 vrouwen met een adres in Ierland en 802 vrouwen uit Noord-Ierland een abortus in Engeland. De werkelijke cijfers liggen wellicht nog hoger aangezien veel Ierse vrouwen een lokaal Brits adres opgeven. Bovendien stelt zich de vraag of het wel ethisch verantwoord is om een foetus van 25 weken met opzet op de wereld te zetten. Prematuren die voor de 26e week worden geboren lopen een hoog risico op hersenbloedingen, hersenverlamming, blind- en doofheid, necrotiserende enterocolitis (een aandoening waarbij het darmslijmvlies beschadigd raakt) en vele andere fysieke en mentale aandoeningen. De zaak wordt beschouwd als een eerste test voor de nieuwe 'Protection of Life During Pregnancy Act', een nieuwe wet die abortussen in Ierland in ziekenhuizen in bepaalde gevallen toelaat en die op 1 januari 2014 van kracht werd na een andere ophefmakende abortuszaak in 2012. Toen stierf een 31-jarige Ierse vrouw van Indiase origine, Savita Halappanavar, aan een infectie nadat haar herhaaldelijk een abortus werd geweigerd. Een afbreking van de zwangerschap had hoogstwaarschijnlijk haar leven kunnen redden. Maar ondanks de invoering van de nieuwe wet, krijgen vrouwen in Ierland nog steeds moeilijk toegang tot abortus. Zo moet een vrouw die het slachtoffer is van verkrachting of incest én suïcidaal is, met maar liefst zeven medische experts praten vooraleer er een beslissing kan worden genomen. Bovendien nemen Ierse dokters nog altijd een conservatieve houding aan met betrekking tot abortus. Meer dan 100 psychiaters tekenden vorig jaar een brief waarin ze verklaren tegen elke vorm van abortushervorming te zijn.