Premier Elio Di Rupo verdedigt de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Europese Unie. 'Het is het Europa in zijn oprichting, zijn geest en zijn waarden dat men bekroont', zei de premier bij zijn aankomst in Oslo. 'Het huidige Europa verdient geen laurierkrans.''De Nobelprijs wordt uitgereikt aan de Europese Unie, waarbij ook de rol van haar founding fathers, onder wie Paul-Henri Spaak, wordt herdacht', zei de eerste minister.'De Europese Unie heeft het mogelijk gemaakt een nieuwe oorlog tussen Europa en Duitsland te vermijden. Ze is ook omgevormd tot een ruimte van vrede en gelijkheid.'

Ook wees hij op de invoering van de democratie in Griekenland, Spanje en Portugal, alsook op de toenadering tussen oost en west. Di Rupo gaf evenwel toe dat Europa niet altijd vrede buiten zijn grenzen heeft kunnen uitdragen. Op de kritiek van voormalige winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede, onder wie de Zuid-Afrikaan Desmond Tutu, stelt Di Rupo 'dat het moeilijk is vanuit andere delen van de wereld over Europa te oordelen'.

Omstreden afwezigheid

De omstreden afwezigheid van een aantal Europese staats- en regeringsleiders in Oslo, onder andere David Cameron en Vaclav Claus, is een gevolg van de verschillende standpunten over de Europese integratie, meent de premier.

'Binnen de 27 zijn er collega's, gelukkig niet veel, die de Europese Unie vooral beschouwen als een eengemaakte markt', terwijl andere landen een politieke integratie verkiezen. 'Beide visies bestaan in elk debat', aldus nog Di Rupo. (Belga/TE)

Premier Elio Di Rupo verdedigt de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Europese Unie. 'Het is het Europa in zijn oprichting, zijn geest en zijn waarden dat men bekroont', zei de premier bij zijn aankomst in Oslo. 'Het huidige Europa verdient geen laurierkrans.''De Nobelprijs wordt uitgereikt aan de Europese Unie, waarbij ook de rol van haar founding fathers, onder wie Paul-Henri Spaak, wordt herdacht', zei de eerste minister.'De Europese Unie heeft het mogelijk gemaakt een nieuwe oorlog tussen Europa en Duitsland te vermijden. Ze is ook omgevormd tot een ruimte van vrede en gelijkheid.' Ook wees hij op de invoering van de democratie in Griekenland, Spanje en Portugal, alsook op de toenadering tussen oost en west. Di Rupo gaf evenwel toe dat Europa niet altijd vrede buiten zijn grenzen heeft kunnen uitdragen. Op de kritiek van voormalige winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede, onder wie de Zuid-Afrikaan Desmond Tutu, stelt Di Rupo 'dat het moeilijk is vanuit andere delen van de wereld over Europa te oordelen'. Omstreden afwezigheid De omstreden afwezigheid van een aantal Europese staats- en regeringsleiders in Oslo, onder andere David Cameron en Vaclav Claus, is een gevolg van de verschillende standpunten over de Europese integratie, meent de premier. 'Binnen de 27 zijn er collega's, gelukkig niet veel, die de Europese Unie vooral beschouwen als een eengemaakte markt', terwijl andere landen een politieke integratie verkiezen. 'Beide visies bestaan in elk debat', aldus nog Di Rupo. (Belga/TE)