De voedselsituatie verergert met de dag in de Hoorn van Afrika, zo heeft VN-rapporteur Olivier de Schutter donderdag tegen het Zwitserse persbureau ATS gezegd.

Ook al wordt de humanitaire hulp opgevoerd, de situatie wordt niet beter, integendeel. Het tekort aan drinkwater en voedsel wordt steeds groter en de hulp aan hen die lijden verloopt te traag.

Islamisten en uitgestelde beloftes

Dat heeft volgens De Schutter twee redenen. Enerzijds blijft het werk van de VN te weinig gefinancierd: beloftes blijven dode letter en het geld wordt maar traag vrijgemaakt.

Anderzijds bemoeilijken de islamisten het werk door in een groot deel van Somalië geen hulpverleners toe te laten. Komt daarbij dat het gebrek aan coördinatie tussen de staten het opzetten van noodhulp ook niet bevordert, zegt de Belgische jurist.

12,4 mensen lijden honger

Dat heeft catastrofale gevolgen voor de Hoorn van Afrika, die met immense noden kampt en dringende oplossingen behoeft: 12,4 miljoen mensen lijden honger, 700.000 mensen zijn ontheemd.

In tegenstelling tot de hongerramp van 20 jaar geleden was die van nu te voorzien en te vermijden, zei de rapporteur van de Verenigde Naties. (Belga/SD)

De voedselsituatie verergert met de dag in de Hoorn van Afrika, zo heeft VN-rapporteur Olivier de Schutter donderdag tegen het Zwitserse persbureau ATS gezegd.Ook al wordt de humanitaire hulp opgevoerd, de situatie wordt niet beter, integendeel. Het tekort aan drinkwater en voedsel wordt steeds groter en de hulp aan hen die lijden verloopt te traag. Islamisten en uitgestelde beloftesDat heeft volgens De Schutter twee redenen. Enerzijds blijft het werk van de VN te weinig gefinancierd: beloftes blijven dode letter en het geld wordt maar traag vrijgemaakt. Anderzijds bemoeilijken de islamisten het werk door in een groot deel van Somalië geen hulpverleners toe te laten. Komt daarbij dat het gebrek aan coördinatie tussen de staten het opzetten van noodhulp ook niet bevordert, zegt de Belgische jurist.12,4 mensen lijden hongerDat heeft catastrofale gevolgen voor de Hoorn van Afrika, die met immense noden kampt en dringende oplossingen behoeft: 12,4 miljoen mensen lijden honger, 700.000 mensen zijn ontheemd. In tegenstelling tot de hongerramp van 20 jaar geleden was die van nu te voorzien en te vermijden, zei de rapporteur van de Verenigde Naties. (Belga/SD)