Hongarije verbiedt buitenlandse universiteit van miljardair George Soros

Op zondag protesteerden reeds een 20.000 Hongaren tegen een nieuwe wet die de liberale, buitenlandse Central European University aan banden legt © REUTERS

De Central European University in Hongarije, opgericht door miljardair George Soros, wordt aan banden gelegd door een controversiële wet die buitenlandse hogescholen zonder campus in eigen land niet langer toelaat in Hongarije.

Zondag kwamen nog meer dan 20.000 Hongaren op straat om te protesteren tegen de wet, waarmee de regering van de conservatieve premier Viktor Orban vooral de Central European University aan banden wil leggen.

Deze school werd in het begin van de jaren negentig opgericht door de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros, die met deze universiteit liberalisme en democratie naar de voormalige Sovjet-Unie wilde brengen.

Volgens Hongaars president Janos Ader, die de wet op maandag ondertekende, gaat de nieuwe wet niet in tegen de grondwettelijke bescherming van onderzoek en onderwijs. Maar verschillende critici wijzen erop dat de wet zo is opgesteld dat het de facto op de sluiting van de universiteit neerkomt.

De wet werd dinsdag nog goedgekeurd door het Hongaarse parlement.

Partner Content