Hongarije overweegt nieuwe muur aan grens met Kroatië

Migranten steken de grens over tussen Hongarije en Servië. © Reuters

Als de vluchtelingenstroom zich verlegt naar de grens met Kroatië, dan zal Hongarije ook daar een muur bouwen. Dat heeft de Hongaarse ambassadeur in België, Zoltan Nagy, aangekondigd.

In principe deze week wil Hongarije de volledige grens met Servië afsluiten. Dit wil concreet zeggen: een 175 kilometer lange muur (of beter hoge draad) van vier meter hoog, niet te verwarren met de lage maar vrij inefficiënte prikkeldraad die de NATO al verspreidde langs een deel van de grens.

‘Onze premier Victor Orban krijgt in de coulissen maar weinig kritiek voor zijn harde opstelling.’

Alleen al in de zomermaanden juli en augustus staken 120.000 vluchtelingen (50.000 tijdens de eerste zes maanden) de Servisch-Hongaars grens over. Als deze trend door gaat, zullen zo’n 400.000 buitenlanders Hongarije binnenkomen over het hele jaar 2015, en de regering van premier Viktor Orban wil dat niet. “Dat legt te veel druk op onze maatschappij, en dat moet kost wat kost stoppen,” vertelde de Hongaarse ambassadeur Zoltan Nagy in Brussel aan Knack.be. “In feite doen wij niets meer dan onze job, niet alleen in eigen naam maar ook in naam van Europa én van de Verenigde Naties. Illegale immigratie kan niemand hebben. Onze premier Victor Orban krijgt in de coulissen maar weinig kritiek voor zijn harde opstelling en ook niet voor de muur. Deze week nog wordt al wie illegaal is zonder pardon teruggestuurd. Daar onderhandelen we nu op regeringsniveau over met ons buurland Servië. Toegegeven, dat zijn geen gemakkelijke onderhandelingen.”

Hongarije wil legale immigratie of asielzoekers wel verder op weg helpen, maar enkel nog langs één van de vier officiële grensovergangen met Servië. Sowieso zullen ook die grensovergangen versterking krijgen van nog meer politie en soldaten. “Als er door immigranten geweld wordt gebruikt tegen onze politiemensen en soldaten, zullen we ook met fysische kracht reageren,” zegt Nagy. “Dat kan leiden tot gebruik van traangas of wapenstokken, maar niet van vuurwapens. Wij hebben geen andere keuze, wij moeten zo handelen, ook in het belang van Europa.”

‘Ik weet niet of het een goed idee is om illegale immigranten met applaus welkom te heten zoals in Duitsland.’

Hongarije blijft inmiddels, net als een aantal andere centraal-Europese landen, de voorgestelde quotaverdeling van Jean-Claude Juncker kordaat verwerpen omdat ze ingaan tegen wat een staat soeverein mag beslissen en ook geen oplossing bieden voor een dieper probleem. “Ik weet niet of het een goed idee is om illegale immigranten met applaus welkom te heten zoals in Duitsland,” zegt de Hongaarse ambassadeur in België. “Dat zal alleen nog meer illegale immigratie in de hand werken. Is het dat wat Europa wil? Neen toch. Hongarije wil solidair zijn met vluchtelingen maar er is ook een limiet.”

Hongarije gaat er van uit dat, eens de grens met Servië afgeblokt is, de vluchtelingenstroom zich zal verleggen naar een andere grensovergang met een ander buurland. Kroatië bijvoorbeeld. Die grens is een stuk kleiner dan de grens met Servië. “Als blijkt dat de grens met Kroatië aangesneden wordt, zullen we ook daar over de hele lengte een muur bouwen,” aldus Zoltan Nagy. “Dat zou binnen de kortste keren een feit kunnen zijn.”

(Karel Cambien)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content