De regering van Ecuador heeft 10.000 soldaten en 3.500 politieagenten als bijkomende hulp naar het aardbevingsgebied gestuurd. Dat deelde vicepresident Jorge Glas zondag via Twitter mee. Ook helpers uit het buitenland, vooral uit Mexico en Colombia, zijn onderweg naar Ecuador.

Zaterdagavond had een aardbeving met een magnitude van 7,8 de westelijke provincie Esmeraldas getroffen. Minstens 233 mensen zijn omgekomen. Het is de krachtigste aardbeving in het land sinds 1979.

Noodtoestand

De regering van het Zuid-Amerikaanse land kondigde de noodtoestand af in verschillende getroffen gebieden. Een tsunamiwaarschuwing voor de Stille Oceaan is inmiddels weer opgeheven, aldus Glas. Hij houdt er rekening mee dat het aantal dodelijke slachtoffers nog zal oplopen.

Vele mensen zitten nog gevangen onder de brokstukken van hun ingestorte woningen. Ook de provincie Manabí is getroffen en ook uit Guayaquil, de dichtstbevolkte stad van het land, werden doden gemeld. De intensive reddingswerken worden voortgezet, zei Glas. Prioritair doel is zoveel mogelijk mensenlevens te redden.

Staatsleider Rafael Correa sprak slachtoffers en nabestaanden van de ramp via Twitter zijn medeleven uit. De president bevond zich op het ogenblik van de aardbeving in Europa en zoekt de snelste weg om terug te keren om ter plekke de reddingswerken te kunnen coördineren. De aardbeving heeft zware schade veroorzaakt, tweette hij.

In eerste berichten was sprake van meer dan honderd compleet verwoeste huizen. Duizenden gebouwen zijn beschadigd. Volgens de hulpverleners zijn belangrijke verkeerswegen van de kust naar het binnenland wegens schade geblokkeerd.

Vulkanen

Ecuador ligt geografisch op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied met een lengte van ongeveer 40.000 kilometer waar zich zo'n 450 actieve vulkanen bevinden. Daar botsen enkele tektonische platen op elkaar, die vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en tsunami's veroorzaken. De halve cirkel van "vuurbergen" reikt van de kusten van Zuid- en Noord-Amerika tot een reeks van eilandengroepen in de Aziatisch-Pacifische

(Belga/BO)

Overzicht wereldwijd zwaarste aardbevingen

Niet enke Ecuador, ook Japan werd de afgelopen dagen getroffen door zware aardbevingen die aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Hieronder een overzicht met de zwaarste aardbevingen sinds 1900:

- Kracht 9,5 in Chili, mei 1960, 1.655 doden

- Kracht 9,2 in Alaska (VS), maart 1964, 125 doden

- Kracht 9,1 voor Sumatra (Idn), december 2004, met tsunami rond de 230.000 doden

- Kracht 9,0 voor de oostkust van Japan, maart 2011, met tsunami rond de 15.800 doden

- Kracht 9,0 in Kamtsjatka (Rus), november 1952, geen doden

- Kracht 8,8 in Chili, februari 2010, 524 doden

- Kracht 8,8 in Colombia en Ecuador, januari 1906, 1.000 doden

- Kracht 8,7 in Alaska (VS), februari 1965, geen doden

- Kracht 8,6 in Assam (Ind), augustus 1950, 1.526 doden

- Kracht 8,6 op Sumatra (Idn), maart 2005, 1.313 doden

- Kracht 8,6 op Sumatra (Idn), april 2012, geen doden

- Kracht 8,6 in Alaska (VS), maart 1957, geen doden.

De regering van Ecuador heeft 10.000 soldaten en 3.500 politieagenten als bijkomende hulp naar het aardbevingsgebied gestuurd. Dat deelde vicepresident Jorge Glas zondag via Twitter mee. Ook helpers uit het buitenland, vooral uit Mexico en Colombia, zijn onderweg naar Ecuador. Zaterdagavond had een aardbeving met een magnitude van 7,8 de westelijke provincie Esmeraldas getroffen. Minstens 233 mensen zijn omgekomen. Het is de krachtigste aardbeving in het land sinds 1979.De regering van het Zuid-Amerikaanse land kondigde de noodtoestand af in verschillende getroffen gebieden. Een tsunamiwaarschuwing voor de Stille Oceaan is inmiddels weer opgeheven, aldus Glas. Hij houdt er rekening mee dat het aantal dodelijke slachtoffers nog zal oplopen. Vele mensen zitten nog gevangen onder de brokstukken van hun ingestorte woningen. Ook de provincie Manabí is getroffen en ook uit Guayaquil, de dichtstbevolkte stad van het land, werden doden gemeld. De intensive reddingswerken worden voortgezet, zei Glas. Prioritair doel is zoveel mogelijk mensenlevens te redden. Staatsleider Rafael Correa sprak slachtoffers en nabestaanden van de ramp via Twitter zijn medeleven uit. De president bevond zich op het ogenblik van de aardbeving in Europa en zoekt de snelste weg om terug te keren om ter plekke de reddingswerken te kunnen coördineren. De aardbeving heeft zware schade veroorzaakt, tweette hij. In eerste berichten was sprake van meer dan honderd compleet verwoeste huizen. Duizenden gebouwen zijn beschadigd. Volgens de hulpverleners zijn belangrijke verkeerswegen van de kust naar het binnenland wegens schade geblokkeerd. Ecuador ligt geografisch op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied met een lengte van ongeveer 40.000 kilometer waar zich zo'n 450 actieve vulkanen bevinden. Daar botsen enkele tektonische platen op elkaar, die vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en tsunami's veroorzaken. De halve cirkel van "vuurbergen" reikt van de kusten van Zuid- en Noord-Amerika tot een reeks van eilandengroepen in de Aziatisch-Pacifische (Belga/BO)