Na de krachtige aardbeving zondagavond in het bergachtige gebied op de grens tussen Iran en Irak zijn al 328 doden en meer dan 2.500 gewonden geteld aan Iraanse zijde. In Irak zijn tot dusver zeven doden geteld.

De aardbeving had volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich volgens het instituut in het Iraanse berggebied op 23,2 kilometer diepte pal aan de grens met Irak, op 32 kilometer ten zuiden van de Iraakse grensstad Halabja. Later op zondagavond deed zich nog een eerste sterke nabeving met magnitude 4,5 voor, vroeg op maandagochtend volgde een tweede met een kracht van 4,7.

Ook in de Iraakse hoofdstad Bagdad werd de schok gevoeld en bleven mensen uit veiligheidsoverwegingen in de open lucht, BELGAIMAGE
Ook in de Iraakse hoofdstad Bagdad werd de schok gevoeld en bleven mensen uit veiligheidsoverwegingen in de open lucht © BELGAIMAGE

In Irak was de aardbeving volgens Koerdische media duidelijk voelbaar in steden en provincies zoals Halabja, Erbil en Duhok.

Zelfs in delen van Turkije en in Koeweit zouden de schokken zondagavond zijn waargenomen, maar daar zijn geen slachtoffers of schade gemeld. Volgens het Turkse persagentschap Anadolu zou de Turkse minister van Gezondheid Ahmed Demircan al hulp hebben geboden aan Noord-Irak.

Na de krachtige aardbeving zondagavond in het bergachtige gebied op de grens tussen Iran en Irak zijn al 328 doden en meer dan 2.500 gewonden geteld aan Iraanse zijde. In Irak zijn tot dusver zeven doden geteld. De aardbeving had volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich volgens het instituut in het Iraanse berggebied op 23,2 kilometer diepte pal aan de grens met Irak, op 32 kilometer ten zuiden van de Iraakse grensstad Halabja. Later op zondagavond deed zich nog een eerste sterke nabeving met magnitude 4,5 voor, vroeg op maandagochtend volgde een tweede met een kracht van 4,7.In Irak was de aardbeving volgens Koerdische media duidelijk voelbaar in steden en provincies zoals Halabja, Erbil en Duhok. Zelfs in delen van Turkije en in Koeweit zouden de schokken zondagavond zijn waargenomen, maar daar zijn geen slachtoffers of schade gemeld. Volgens het Turkse persagentschap Anadolu zou de Turkse minister van Gezondheid Ahmed Demircan al hulp hebben geboden aan Noord-Irak.