Huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht zijn nu dus overal in de VS legaal. Daarmee heeft het Supreme Court beslist dat de pogingen van verschillende staten om het homohuwelijk te bannen, ongrondwettelijk zijn.

De afgelopen dagen hebben manifestanten actie gevoerd aan het Hooggerechtshof.

'Door deze beslissing zullen alle Amerikanen gelijk behandeld worden. Dit is een overwinning voor Amerika', reageerde Barack Obama in een speech die het historisch karakter van de uitspraak onderlijnde. 'Voor velen komt er nu een einde aan een periode van onzekerheid.'

'Deze uitspraak bevestigt wat veel Amerikanen voelen in hun hart. Dat als iedereen gelijk behandelt wordt, zijn we allemaal meer vrij. We hebben deze unie een beetje meer perfect gemaakt', stelde Obama.

'Dit is het resultaat van ontelbaar veel kleine daden van verzet en moed door de jaren heen.' 'Dit is het bewijs dat uitzonderlijke mensen zijn in staat tot grootse dingen. Kleine daden zijn zoals steentjes die in een meer gegooid worden. Met rimpelingen van hoop die grote gevolgen hebben.'

'Dit is een mooie dag. Amerika mag trots zijn', besloot de president.

Homohuwelijk: ook een politieke zaak

De uitspraak van het Hooggerechtshof (5 rechters stemden voor, 4 tegen) is een mijlpaal voor de Amerikaanse holebi-gemeenschap, zeker omdat het Supreme Court niet altijd even progressief oordeelt.

Lees hier het volledige vonnis:

Dat ze in deze zaak nipt stemden vóór het homohuwelijk, kan ook gezien worden als een overwinning voor de Democraten. Het protest van de afgelopen maanden tegen het homohuwelijk kwam vooral uit een aantal Zuiderse en conservatieve staten, met een overwegend Republikeinse aanhang.

Dat was ooit anders. Nog niet zo heel lang geleden was er ook binnen de Democratische partij niet zo veel animo om het over het homohuwelijk te hebben. Het onderwerp lag lang gevoelig in de VS, maar de laatste jaren bleek uit opiniepeilingen wel dat een steeds groter deel van de bevolking vond dat mensen van hetzelfde geslacht ook moeten kunnen trouwen. Ondertussen zou ongeveer 60% van de bevolking voor het homohuwelijk zijn.

Met dat cijfer in het achterhoofd, ligt de kwestie bij de Republikeinen extra gevoelig. Die zouden de discussie het liefst zien verdwijnen. Jeb Bush gold bijvoorbeeld lang als een meer 'gay friendly' kandidaat, maar sprak zich vorige week toch uit tegen het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht. Hij liet ook verstaan dat een mogelijke uitspraak van het Hooggerechtshof voor hem geen eindpunt is.

In een reactie vandaag liet hij weten dat hij door zijn geloof een sterke believer is van het traditioneel huwelijk, en dat de staten over de materie moesten kunnen beslissen. 'Nu is het belangrijk dat we waken over de religieuze vrijheid, en dat er niet gediscrimineerd zal worden.'

Verschillende Democratische politici juichen de beslissing van het Hooggerechtshof toe:

Ook bekende Amerikanen reageren positief:

Ook verschillende media halen de regenboogvlag boven:

The New Yorker bundelt alle verslaggeving over het homohuwelijk in deze mooi vormgegeven cover.

Mashable:

Huffington Post:

Time haalt een cover van 2013 vanonder het stof:

New York Daily News:

Huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht zijn nu dus overal in de VS legaal. Daarmee heeft het Supreme Court beslist dat de pogingen van verschillende staten om het homohuwelijk te bannen, ongrondwettelijk zijn.De afgelopen dagen hebben manifestanten actie gevoerd aan het Hooggerechtshof.'Door deze beslissing zullen alle Amerikanen gelijk behandeld worden. Dit is een overwinning voor Amerika', reageerde Barack Obama in een speech die het historisch karakter van de uitspraak onderlijnde. 'Voor velen komt er nu een einde aan een periode van onzekerheid.''Deze uitspraak bevestigt wat veel Amerikanen voelen in hun hart. Dat als iedereen gelijk behandelt wordt, zijn we allemaal meer vrij. We hebben deze unie een beetje meer perfect gemaakt', stelde Obama. 'Dit is het resultaat van ontelbaar veel kleine daden van verzet en moed door de jaren heen.' 'Dit is het bewijs dat uitzonderlijke mensen zijn in staat tot grootse dingen. Kleine daden zijn zoals steentjes die in een meer gegooid worden. Met rimpelingen van hoop die grote gevolgen hebben.''Dit is een mooie dag. Amerika mag trots zijn', besloot de president.De uitspraak van het Hooggerechtshof (5 rechters stemden voor, 4 tegen) is een mijlpaal voor de Amerikaanse holebi-gemeenschap, zeker omdat het Supreme Court niet altijd even progressief oordeelt. Lees hier het volledige vonnis:Dat ze in deze zaak nipt stemden vóór het homohuwelijk, kan ook gezien worden als een overwinning voor de Democraten. Het protest van de afgelopen maanden tegen het homohuwelijk kwam vooral uit een aantal Zuiderse en conservatieve staten, met een overwegend Republikeinse aanhang.Dat was ooit anders. Nog niet zo heel lang geleden was er ook binnen de Democratische partij niet zo veel animo om het over het homohuwelijk te hebben. Het onderwerp lag lang gevoelig in de VS, maar de laatste jaren bleek uit opiniepeilingen wel dat een steeds groter deel van de bevolking vond dat mensen van hetzelfde geslacht ook moeten kunnen trouwen. Ondertussen zou ongeveer 60% van de bevolking voor het homohuwelijk zijn.Met dat cijfer in het achterhoofd, ligt de kwestie bij de Republikeinen extra gevoelig. Die zouden de discussie het liefst zien verdwijnen. Jeb Bush gold bijvoorbeeld lang als een meer 'gay friendly' kandidaat, maar sprak zich vorige week toch uit tegen het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht. Hij liet ook verstaan dat een mogelijke uitspraak van het Hooggerechtshof voor hem geen eindpunt is. In een reactie vandaag liet hij weten dat hij door zijn geloof een sterke believer is van het traditioneel huwelijk, en dat de staten over de materie moesten kunnen beslissen. 'Nu is het belangrijk dat we waken over de religieuze vrijheid, en dat er niet gediscrimineerd zal worden.'The New Yorker bundelt alle verslaggeving over het homohuwelijk in deze mooi vormgegeven cover.Mashable:Huffington Post:Time haalt een cover van 2013 vanonder het stof:New York Daily News: