"Ik dacht dat het eenvoudiger zou zijn slechts één apparaat bij mij te hebben, in plaats van twee, voor het werk en voor mijn persoonlijke e-mails", aldus Hillary Clinton tijdens een persbijeenkomst. "Dat is niet zo gebleken".

Ze was op bezoek bij de VN, wou het hebben over vrouwenrechten, maar uiteindelijk was de pers vooral geïnteresseerd in wat sinds vorige week door de New York Times werd uitgebracht. Dat ze als minister van Buitenlandse Zaken haar privé-mailadres gebruikt had voor al haar correpondentie, ook voor haar werk.

Het gebruik van een privé-adres in plaats van een publiek, tegen de richtlijnen van de regering Obama in, maakt de officiële archivering moeilijker omdat de berichten op de privéserver van Clinton zijn opgeslagen, in plaats van op een regeringsserver. Clinton zei dat ze op geen enkel moment vertrouwelijke documenten via e-mail heeft verzonden, maar ze zei tegelijk dat ze de privéserver niet voor onderzoek zou openstellen.

Clinton beklemtoonde dat de veiligheid van de server in haar huis in de staat New York, geïnstalleerd voor haarzelf en haar echtgenoot en voormalig president Bill Clinton, nooit geschonden was. (De woordvoerder van Bill Clinton liet naderhand weten dat zijn baas in zijn leven nog maar 2 mails had verstuurd.)

"Ik ben er absoluut van overtuigd dat alles wat betrekking zou kunnen hebben met het werk, in bezit van het State Department (het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) is", zei Hillary nog.

Huwelijksmails

Met uitzondering van de privémails, die naar haar zeggen onder meer betrekking hadden op het huwelijk van haar dochter, het overlijden van haar moeder, en het plannen van yogalessen, heeft ze alles ter publicatie aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgemaakt, zei ze. "Niemand wil privémails openbaar maken, en ik denk dat de meeste mensen dit zullen begrijpen".

De privé-mails, en dat zijn ongeveer de helft van de 60.000 mails uit de periode dat ze minister was, heeft ze vernietigd (of zoals ze het zelf zei, "niet behouden"). De resterende 30.000 mails beslaan 55.000 pagina's en zullen na controle en na schrappingen vrijgegeven worden. Dat proces, waarbij passages die betrekking hebben op handelsgeheimen of nationale veiligheid onleesbaar gemaakt worden, zal enkele maanden duren. De enkele honderden mails over de dood van de Amerikaanse ambassadeur in Benghazi zullen sneller vrijgegeven worden.

Hiermee is de zaak echter zeker niet van de baan voor Hillary die, naar wordt verwacht, snel haar kandidatuur voor het presidentschap zal bekendmaken. Want wat stond er in de ruim 30.000 privémails die ze niet heeft doorgestuurd? Waarom heeft ze de verwarring tussen privé en publiek jarenlang volgehouden, zelfs toen daar op haar ministerie vragen over gesteld werden? Sinds ze minister af is heeft ze fondsen geworven in onder meer het Midden-Oosten, maar deed ze daar al het voorbereidend werk voor, zoals sommige Republikeinen suggereren, toen ze nog minister was?

"Ik dacht dat het eenvoudiger zou zijn slechts één apparaat bij mij te hebben, in plaats van twee, voor het werk en voor mijn persoonlijke e-mails", aldus Hillary Clinton tijdens een persbijeenkomst. "Dat is niet zo gebleken". Ze was op bezoek bij de VN, wou het hebben over vrouwenrechten, maar uiteindelijk was de pers vooral geïnteresseerd in wat sinds vorige week door de New York Times werd uitgebracht. Dat ze als minister van Buitenlandse Zaken haar privé-mailadres gebruikt had voor al haar correpondentie, ook voor haar werk.Het gebruik van een privé-adres in plaats van een publiek, tegen de richtlijnen van de regering Obama in, maakt de officiële archivering moeilijker omdat de berichten op de privéserver van Clinton zijn opgeslagen, in plaats van op een regeringsserver. Clinton zei dat ze op geen enkel moment vertrouwelijke documenten via e-mail heeft verzonden, maar ze zei tegelijk dat ze de privéserver niet voor onderzoek zou openstellen. Clinton beklemtoonde dat de veiligheid van de server in haar huis in de staat New York, geïnstalleerd voor haarzelf en haar echtgenoot en voormalig president Bill Clinton, nooit geschonden was. (De woordvoerder van Bill Clinton liet naderhand weten dat zijn baas in zijn leven nog maar 2 mails had verstuurd.) "Ik ben er absoluut van overtuigd dat alles wat betrekking zou kunnen hebben met het werk, in bezit van het State Department (het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) is", zei Hillary nog. Met uitzondering van de privémails, die naar haar zeggen onder meer betrekking hadden op het huwelijk van haar dochter, het overlijden van haar moeder, en het plannen van yogalessen, heeft ze alles ter publicatie aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgemaakt, zei ze. "Niemand wil privémails openbaar maken, en ik denk dat de meeste mensen dit zullen begrijpen".De privé-mails, en dat zijn ongeveer de helft van de 60.000 mails uit de periode dat ze minister was, heeft ze vernietigd (of zoals ze het zelf zei, "niet behouden"). De resterende 30.000 mails beslaan 55.000 pagina's en zullen na controle en na schrappingen vrijgegeven worden. Dat proces, waarbij passages die betrekking hebben op handelsgeheimen of nationale veiligheid onleesbaar gemaakt worden, zal enkele maanden duren. De enkele honderden mails over de dood van de Amerikaanse ambassadeur in Benghazi zullen sneller vrijgegeven worden.Hiermee is de zaak echter zeker niet van de baan voor Hillary die, naar wordt verwacht, snel haar kandidatuur voor het presidentschap zal bekendmaken. Want wat stond er in de ruim 30.000 privémails die ze niet heeft doorgestuurd? Waarom heeft ze de verwarring tussen privé en publiek jarenlang volgehouden, zelfs toen daar op haar ministerie vragen over gesteld werden? Sinds ze minister af is heeft ze fondsen geworven in onder meer het Midden-Oosten, maar deed ze daar al het voorbereidend werk voor, zoals sommige Republikeinen suggereren, toen ze nog minister was?