Hevige gevechten in Jemen ondanks oproepen tot kalmte

Hulpverleners bergen de lichamen met mensen die omkwamen bij luchtaanvallen in Hodeida, Jemen, 2 augustus 2018 © AFP

In de Jemenitische havenstad Hodeida zijn er maandagavond hevige gevechten losgebarsten tussen rebellen en loyalisten. Dat zeggen militaire verantwoordelijken van de loyalisten. De recente oproepen tot kalmte lijken geen resultaat te hebben.

Het gaat om de hevigste gevechten sinds de de-escalatie intrad op 14 november. Ze zijn geconcentreerd rond het oostelijke deel van de stad. Rebellen zouden met artillerie geschoten hebben, en de regeringsgezinde troepen zouden daarop gereageerd hebben. Daarnaast voerde de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië twaalf luchtaanvallen uit, zeggen de verantwoordelijken van de loyalisten.

Maandag stelde Groot-Brittannië een ontwerpresolutie voor in de Veiligheidsraad van de VN. Daarin werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Hodeida. De strijdende partijen kregen twee weken om obstakels voor humanitaire hulp uit de weg te ruimen.

Het ontwerp werd voorgelegd aan de veertien andere leden van de V-Raad. Vrijdag had die al geluisterd naar het rapport van de VN-bemiddelaar die belast is met de organisatie van vredesonderhandelingen in Zweden.

De datum van de stemming ligt nog niet vast. Via Hodeida passeert driekwart van alle humanitaire hulp. Maandag zeiden zowel loyalisten als rebellen nog dat ze voorstander zijn van vredesgesprekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content