In een mededeling laat Zeid Ra'ad Al Hussein, de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, weten dat de behandeling van Roma/zigeuners in veel Europese landen te wensen over laat. Vooral het Franse en Bulgaarse beleid komt er belabberd uit. 'Het wordt steeds duidelijker dat er een systematisch nationaal beleid is om Roma uit het land te zetten', aldus Al Hussein. 'Ik roep Frankrijk dan ook op om dit bestraffende en destructieve beleid te vervangen door een echt beleid van integratie.'

Bezittingen vernietigd

Al Hussein wees op het opdoeken van een tentenkamp in La Courneuve, ten noorden van Parijs, op 28 augustus. Toen werden enkele honderden Roma met harde hand geëvacueerd. Hun bezittingen en documenten werden toen vernietigd. Er kwam een grote golf van kritiek op het optreden van de autoriteiten in het kamp.

Het kamp, dat acht jaar bestond, werd volgens bronnen opgedoekt omdat er eind november, begin december een VN-klimaattop plaatsvindt in Parijs. (Belga/AVE)

In een mededeling laat Zeid Ra'ad Al Hussein, de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, weten dat de behandeling van Roma/zigeuners in veel Europese landen te wensen over laat. Vooral het Franse en Bulgaarse beleid komt er belabberd uit. 'Het wordt steeds duidelijker dat er een systematisch nationaal beleid is om Roma uit het land te zetten', aldus Al Hussein. 'Ik roep Frankrijk dan ook op om dit bestraffende en destructieve beleid te vervangen door een echt beleid van integratie.'Al Hussein wees op het opdoeken van een tentenkamp in La Courneuve, ten noorden van Parijs, op 28 augustus. Toen werden enkele honderden Roma met harde hand geëvacueerd. Hun bezittingen en documenten werden toen vernietigd. Er kwam een grote golf van kritiek op het optreden van de autoriteiten in het kamp.Het kamp, dat acht jaar bestond, werd volgens bronnen opgedoekt omdat er eind november, begin december een VN-klimaattop plaatsvindt in Parijs. (Belga/AVE)