In de Verenigde Staten gaat het bedrijf dat betalingen via mobielverkeer mogelijk maakt, voortaan door het leven onder een andere naam. ISIS werd Softcard, schrijft BBC. "Wij wilden niets te maken hebben met de gruweldaden die de terroristische organisatie uitvoert in Syrië en Irak", klinkt het. "De naam van een merk wijzigen, is nooit eenvoudig. Maar dit is zonder twijfel de juist beslissing voor ons bedrijf", aldus CEO Michael Abott.

Maar niet alleen het betaalbedrijf worstelde met zijn naam, zo ontving de Amerikaans metal-groep ISIS verschillende dreigberichten op Facebook. Sommigen verwarden de twee zelfs. Daarom dat de band nu terug te vinden is op Facebook onder de naam "Isis the band." Maar daarmee zijn nog niet alle problemen van de baan. "Fans mailen ons dat ze de T-shirts met onze bandnaam niet langer durven dragen", aldus een bandlid.

100.000 euro

Adri de Wilde van het Nederlandse ISIS, een bedrijf in etherische oliën, vindt de associatie alles behalve aangenaam. "Mijn man en ik willen onze zaak in de toekomst verkopen, maar we vrezen dat de benaming de verkoopwaarde flink zal doen dalen", vertelt ze in De Telegraaf. Maar een naamswijziging zit er niet meteen in. "Die kan tot 100.000 euro kosten", aldus De Wilde.

Maar nog erger is het als je als persoon de naam ISIS draagt. Isis Martine uit Miami, ondervindt dat dagelijks aan den levenden lijve. Ze startte dan ook een petitie waarin ze de media vraagt om de organisatie niet langer ISIS te noemen, maar te opteren voor het acronym ISIL, schrijft Vox. "Het is echt geen lachertje om op dit moment met de naam ISIS door het leven te gaan."

Tweede naam

"Onlangs vroeg een vrouw op het werk me om mijn naam te spellen. Toen ik dat deed, zag ik haar gezicht wegtrekken en zei ze vlakaf dat ze medelijden met me had. Ze vroeg me of ik geen tweede naam had. Ik antwoordde jawel, Teresa, maar ik geef toch de voorkeur aan mijn eerste naam. Toen knikte ze meewarig en zei dat ze me voortaan toch maar Teresa ging noemen."

Egyptische ISIS © Istock

Helaas voor Isis Martinez (en andere Isis'en op de wereld) ziet het er niet onmiddellijk naar uit dat er gehoor wordt gegeven aan haar oproep. Zowel politieke leiders als de media gebruiken steevast de benaming IS(IS).

ISIS, ook de naam van een godin uit de Egyptische mythologie, riep eind juni het kalifaat uit. Tegelijkertijd onderging de terreurgroep een naamsverandering en herdoopte ze zich tot Islamitische Staat (IS).

In de Verenigde Staten gaat het bedrijf dat betalingen via mobielverkeer mogelijk maakt, voortaan door het leven onder een andere naam. ISIS werd Softcard, schrijft BBC. "Wij wilden niets te maken hebben met de gruweldaden die de terroristische organisatie uitvoert in Syrië en Irak", klinkt het. "De naam van een merk wijzigen, is nooit eenvoudig. Maar dit is zonder twijfel de juist beslissing voor ons bedrijf", aldus CEO Michael Abott. Maar niet alleen het betaalbedrijf worstelde met zijn naam, zo ontving de Amerikaans metal-groep ISIS verschillende dreigberichten op Facebook. Sommigen verwarden de twee zelfs. Daarom dat de band nu terug te vinden is op Facebook onder de naam "Isis the band." Maar daarmee zijn nog niet alle problemen van de baan. "Fans mailen ons dat ze de T-shirts met onze bandnaam niet langer durven dragen", aldus een bandlid. Adri de Wilde van het Nederlandse ISIS, een bedrijf in etherische oliën, vindt de associatie alles behalve aangenaam. "Mijn man en ik willen onze zaak in de toekomst verkopen, maar we vrezen dat de benaming de verkoopwaarde flink zal doen dalen", vertelt ze in De Telegraaf. Maar een naamswijziging zit er niet meteen in. "Die kan tot 100.000 euro kosten", aldus De Wilde. Maar nog erger is het als je als persoon de naam ISIS draagt. Isis Martine uit Miami, ondervindt dat dagelijks aan den levenden lijve. Ze startte dan ook een petitie waarin ze de media vraagt om de organisatie niet langer ISIS te noemen, maar te opteren voor het acronym ISIL, schrijft Vox. "Het is echt geen lachertje om op dit moment met de naam ISIS door het leven te gaan.""Onlangs vroeg een vrouw op het werk me om mijn naam te spellen. Toen ik dat deed, zag ik haar gezicht wegtrekken en zei ze vlakaf dat ze medelijden met me had. Ze vroeg me of ik geen tweede naam had. Ik antwoordde jawel, Teresa, maar ik geef toch de voorkeur aan mijn eerste naam. Toen knikte ze meewarig en zei dat ze me voortaan toch maar Teresa ging noemen."