René Cuperus is voor Europa, maar niet voor dit Europa. Hij volgt de ontwikkelingen binnen de Europese Unie al langer met een kritisch oog. Maar zijn vaak scherpe afwijzing van de Brusselse politiek wordt hem ook in eigen kring niet altijd in dank afgenomen.

Cuperus: Er zijn maar weinig sociaaldemocraten die de blues over Europa durven te verwoorden of zelfs maar durven te voelen. De sociaaldemocraten stellen zich op als de Laatste der Mohikanen van het Europees project. Maar in de praktijk steunen ze een project dat neoliberaal is, dat de democratie schoffeert en geen steun vindt bij de eigen achterban.

Sociaaldemocraten hebben toch veel kritiek op de Europese crisismaatregelen?

Cuperus: Eigenlijk niet, hoor. Kritiek op Europa is een vulgair thema voor progressieven. Dat heeft ook met smaak te maken. Voor progressieve hoogopgeleiden is Europa een kwestie van lifestyle, goede smaak en identiteit. Je hebt de nationalen, de egoïstische 'eigen-volk-eerst-mensen'. Omdat je daar niet bij wilt horen, ben je internationaal, Europees, beschaafd. Maar dat betekent niet dat die hoogopgeleiden ook echt iets weten van Europa. Uiteindelijk vinden ze het maar een saai onderwerp.

Europa was natuurlijk altijd een elitair project.

Cuperus: Nou, nee, dat hangt ervan af. Nu zijn we inderdaad de internationale van de politieke en economische elites en de kosmopolieten aan het maken. Die staat haaks op de internationale van de verdoemden. De sociaaldemocratie lijkt alles wat in Brussel gebeurt goed te keuren. Wat al die foute lobbyisten doen is goed, want internationaal. Fuck you, wat is dat voor onzin? In Brussel leeft ook heel sterk het idee dat de nationale staten de vijand zijn. Terwijl de verzorgingsstaat en de democratie allebei de nationale staat als grondslag hebben. De bewijslast dat de democratie kan functioneren voorbij die nationale staat, is nog niet geleverd. Dat hele Europese project is een fata morgana. (HR/HvH)

Het volledige interview met René Cuperus vindt u deze week in Knack.

René Cuperus is voor Europa, maar niet voor dit Europa. Hij volgt de ontwikkelingen binnen de Europese Unie al langer met een kritisch oog. Maar zijn vaak scherpe afwijzing van de Brusselse politiek wordt hem ook in eigen kring niet altijd in dank afgenomen.Cuperus: Er zijn maar weinig sociaaldemocraten die de blues over Europa durven te verwoorden of zelfs maar durven te voelen. De sociaaldemocraten stellen zich op als de Laatste der Mohikanen van het Europees project. Maar in de praktijk steunen ze een project dat neoliberaal is, dat de democratie schoffeert en geen steun vindt bij de eigen achterban.Sociaaldemocraten hebben toch veel kritiek op de Europese crisismaatregelen?Cuperus: Eigenlijk niet, hoor. Kritiek op Europa is een vulgair thema voor progressieven. Dat heeft ook met smaak te maken. Voor progressieve hoogopgeleiden is Europa een kwestie van lifestyle, goede smaak en identiteit. Je hebt de nationalen, de egoïstische 'eigen-volk-eerst-mensen'. Omdat je daar niet bij wilt horen, ben je internationaal, Europees, beschaafd. Maar dat betekent niet dat die hoogopgeleiden ook echt iets weten van Europa. Uiteindelijk vinden ze het maar een saai onderwerp. Europa was natuurlijk altijd een elitair project. Cuperus: Nou, nee, dat hangt ervan af. Nu zijn we inderdaad de internationale van de politieke en economische elites en de kosmopolieten aan het maken. Die staat haaks op de internationale van de verdoemden. De sociaaldemocratie lijkt alles wat in Brussel gebeurt goed te keuren. Wat al die foute lobbyisten doen is goed, want internationaal. Fuck you, wat is dat voor onzin? In Brussel leeft ook heel sterk het idee dat de nationale staten de vijand zijn. Terwijl de verzorgingsstaat en de democratie allebei de nationale staat als grondslag hebben. De bewijslast dat de democratie kan functioneren voorbij die nationale staat, is nog niet geleverd. Dat hele Europese project is een fata morgana. (HR/HvH) Het volledige interview met René Cuperus vindt u deze week in Knack.