Herstelling Notre-Dame moet opgeschort worden wegens loodvervuiling

Brand Notre-Dame - Herstelling Notre-Dame moet opgeschort worden wegens loodvervuiling © belga

De werken om de Notre-Dame in Parijs te stabiliseren moeten opgeschort worden omdat de werkers risico lopen op loodbesmetting. Dat hebben de lokale autoriteiten donderdag verklaard.

De beroemde kathedraal werd in april getroffen door een zware brand. Er zou zeker 300 ton lood gesmolten zijn. Begin mei raakte bekend dat de loodpartikels die vrijkwamen na de brand geen gezondheidsrisico vormen.

Een rapport van arbeidsinspecteurs geeft aan dat desinfecteringsmaatregelen voor werknemers op de site niet geschikt zijn en de regels niet correct werden gevolgd, stelt de regionale prefectuur donderdag in een verklaring.

Prefect Michel Cadot vraagt daarom de regionale directie bevoegd voor culturele zaken om de werkzaamheden op de site stop te zetten totdat er voldoende beschermende maatregelen genomen zijn en het personeel kan worden opgeleid, aldus de prefectuur. De opschorting zou volgens Cadot ‘verschillende dagen’ duren.

Onderzoekssite Mediapart berichtte eerder deze maand dat er hoge concentraties lood zijn vastgesteld in de bodem in de onmiddellijke omgeving van de kathedraal. De site beschuldigt de autoriteiten ervan het probleem onder de mat te vegen, maar de gezondheidsdiensten zeggen dat ze altijd transparant zjn geweest.

De Franse president Emmanuel Macron beloofde om de kathedraal binnen de vijf jaar weer op te bouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content