Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Politie houdt derde verdachte aan

In de loop van maandagavond is een derde verdachte aangehouden na de schietpartij in Utrecht. Het is niet duidelijk op welke wijze deze persoon betrokken is bij de aanslag. Dat maakte Rob van Bree van de politie Midden-Nederland bekendgemaakt in het tv-programma Pauw & Jinek.

Naast hoofdverdachte Gökmen T. werd eerder ook al een tweede verdachte aangehouden bij een huiszoeking. Over de identiteit en mogelijke rol van die persoon is niets bekend. De politie wil nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers, uit 'respect naar de nabestaanden'.

In Nieuwsuur zei een getuige van de schietpartij dat de dader Allahoe Akbar had geroepen. Van Bree zei bij Pauw & Jinek dat niet te kunnen bevestigen. Over de identiteit van de slachtoffers wilde hij niets zeggen.

Hiermee beëindigen we dit liveblog.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Bewaking aan Duitse grens weer opgeheven

De Duitse politie heeft de extra bewaking aan de Nederlandse grens in de loop van maandagavond opgeheven. Dat meldde de politie in Essen. Na de schietpartij in Utrecht zette de Duitse politie extra personeel in bij grensovergangen en in de treinen die vanuit Nederland naar Duitsland rijden.

Er werden controles uitgevoerd op grensoverschrijdend verkeer en spoorverbindingen. Opsporingsambtenaren doorzochten de treinen. De Duitse politie beëindigde de missie om 21 uur toen duidelijk was dat de vermoedelijke schutter in Nederland was opgepakt.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Vader van verdachte zegt 'dat zoon moet boeten'

De vader van de hoofdverdachte van de schietpartij in een tram in Utrecht, Gökmen T., heeft in de Turkse media gereageerd op het nieuws. Tegen het persbureau Demirören zegt hij dat zijn zoon uit zijn eerste huwelijk "ervoor moet boeten als hij de dader is". Dat meldt het AD.

Mehmet, de vader van de in Utrecht opgepakte vermoedelijke schutter, zegt dat hij al sinds 2008 geen enkel contact meer heeft met zijn zoon. "Ik heb al 11 jaar niet meer met hem gesproken." De verdachte van het bloedbad werd in de Turkse provincie Yozgat geboren.

Dinsdag zal de Tweede Kamer bij de start van de vergadering om 14 uur stilstaan bij de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland en de schietpartij in de tram in Utrecht. Volgens een woordvoerster zullen premier Mark Rutte en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib bij de herdenking van de slachtoffers het woord voeren

Jan Herregods
door Jan Herregods

Rutte: 'Schietpartij had alle kenmerken van aanslag'

Hoewel het motief van de schutter nog onduidelijk is, had de schietpartij maandagochtend in een tram in Utrecht wat de Nederlandse minister-president Mark Rutte betreft "in alle opzichten de kenmerken van een aanslag". Rutte wees onder meer op de "enorme impact op het hele land".

Dat mensen in een tram onder vuur werden genomen, kent volgens het kabinet "geen precedent in Nederland". Of de dader nu handelde uit terroristische of persoonlijke motieven, maakt dan volgens Rutte niets uit. "Dit was zeer ernstig, laten we het niet kleiner maken dan het is."

Tegelijkertijd roept minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op tot kalmte. Veel vragen zijn nog onbeantwoord en er gaan veel geruchten rond over wat de vermoedelijke schutter bewoog. "We moeten ons bij de feiten houden", zei hij. De minister bevestigde dat de verdachte een gekend was bij justitie. Waarom wilde hij "in het belang van het onderzoek" niet prijsgeven.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Wilders wil debat over schietpartij Utrecht

PVV-leider Geert Wilders wil dinsdag een debat in de Tweede Kamer met premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de schietpartij in de tram in Utrecht. "Nederland heeft recht op de waarheid", schrijft Wilders op Twitter.

Wilders vraagt zich af waarom hoofdverdachte Gökmen T. vrij kon rondlopen. T. wordt verdacht van een verkrachting in 2017. Begin deze maand was hierover een zogeheten niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Utrecht. Hij zat tot die tijd in voorarrest, blijkt uit rechtbankgegevens. Wilders verwijst ook naar berichten over andere zaken die T. op zijn kerfstok zou hebben, zoals een poging tot doodslag en diefstal.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Rutte: 'Verkiezingen woensdag kunnen doorgaan'

De verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen woensdag kunnen gewoon doorgaan, ondanks de aanslag in Utrecht. Dat zei premier Mark Rutte maandag. Meerdere partijen hebben hun campagne stilgelegd naar aanleiding van de schietpartij. Daarover wilde Rutte niets zeggen. "Ik sta hier niet als VVD'er, de campagne is the least of my worries."

Rutte liet ook weten dat de vlaggen dinsdag halfstok gehangen worden op overheidsgebouwen om respect te tonen voor de slachtoffers en nabestaanden.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Dreigingsniveau in Utrecht zeker tot 22 uur op het hoogste niveau

Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht blijft ook de komende uren op het hoogste niveau staan, op 5. Dat heeft de NCTV, de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, gemeld. Het hoogste dreigingsniveau gold al sinds de middag zeker tot 18 uur, maar dat is nu verlengd tot 22 uur.

"Reden is dat de dader van de schietpartij in de tram nog voortvluchtig is, en om de alertheid van het publiek hoog te houden", meldt Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV). Hij voegt er nog aan toe dat een terroristisch motief van de schutter nog niet uitgesloten kan worden.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Politie sluit geen enkele piste uit

In de media en op de sociale media doen verschillende theorieën de ronde over de motieven voor de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Bij die schietpartij vielen drie doden en vijf gewonden. "We kunnen daarover alleen zeggen dat we op dit moment nog niets uitsluiten", aldus de Nederlandse politie.

De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, zei eerder al uit te gaan van een terreurdaad, maar die piste is nog niet officieel bevestigd. Een politiewoordvoerder bevestigt dat een terroristisch motief niet uitgesloten wordt. Daarnaast doen ook geruchten over motieven uit de relationele sfeer de ronde. "Er gaan veel geruchten rond op dit moment. We onderzoeken dat."

Jan Herregods
door Jan Herregods

Politie stelt balans bij: vijf in plaats van negen gewonden

Bij de schietpartij op een tram in Utrecht zijn geen negen, maar vijf gewonden gevallen. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en de Utrechtse politie hadden het eerder op de namiddag over drie doden en negen gewonden, van wie er drie ernstig aan toe zijn. De politie tweet nu dat het aantal gewonden naar beneden werd bijgesteld. Het aantal overledenen blijft onveranderd.

Of deze bijgestelde balans ook het aantal zwaargewonden betreft, is nog niet duidelijk. Om 18 uur geven politie, openbaar ministerie en burgemeester, de zogenaamde "driehoek", een persconferentie.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Strategisch Comité stelt vooralsnog geen link met België vast

Volgens de informatie waarover de autoriteiten momenteel beschikken is er geen link tussen de schietpartij in Utrecht en België. Die stand van zaken is maandagmiddag opgemaakt op een bijeenkomst van het Strategisch Comité en Coördinatiecomité voor Inlichting en Veiligheid.

Op vraag van premier Charles Michel kwam het Strategisch Comité maandag bijeen om de situatie in Utrecht op te volgen. "Volgens de informatie waarover we nu beschikken is er geen link met ons land", zo meldde de woordvoerder van de premier. In het Strategisch Comité zetelen onder meer de betrokken kabinetten, het OCAD, het Crisiscentrum en de inlichtingendiensten. Michel heeft zijn medeleven betuigd aan de Nederlandse bevolking en zijn ambtgenoot Mark Rutte. "Onze gedachten zijn bij onze Nederlandse vrienden. Onze diensten zijn waakzaam en volgen de situatie in Utrecht op de voet. We staan paraat om te helpen waar we kunnen", zo deelde de eerste minister op Twitter mee.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Merkel: 'Solidair met mensen in Utrecht'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich, na de schietpartij in Utrecht waarbij drie doden gevallen zijn, solidair getoond met de slachtoffers.

"Met bezorgdheid en solidariteit denken we in deze uren aan de mensen in Utrecht", tweette Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse regering, maandag. "Er is vooral verdriet om de slachtoffers van de aanslag op de tram, en de hoop dat de dader snel gevat kan worden en niemand in gevaar gebracht wordt."

Jan Herregods
door Jan Herregods

Gemeente Utrecht heft advies om binnen te blijven op

De gemeente Utrecht heeft het advies om binnen te blijven opgeheven, ook al is de schutter nog niet opgepakt. "Nu wij ervan uitgaan dat zich op maar één plek een schietincident heeft voorgedaan, trekken wij het advies om binnen te blijven in. Blijf wel alert. Ziet u verdachte situaties, meent u de verdachte te herkennen, laat het ons weten", zegt burgemeester Jan van Zanen.

Enkele uren geleden had de gemeente zijn inwoners nog geadviseerd om binnen te blijven, omdat nieuwe incidenten niet uitgesloten waren. In Utrecht vond maandagvoormiddag een schietpartij plaats op het 24 Oktoberplein, waarbij zeker drie doden en negen gewonden vielen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Nederlands koningspaar 'leeft intens mee' na aanslag

"Het doet ons groot verdriet dat bij een aanslag in Utrecht drie mensen om het leven zijn gekomen en anderen ernstig gewond zijn geraakt. Met de slachtoffers en hun familie leven wij intens mee." Dat stellen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in een reactie op de website van het Nederlandse paleis.

Het koningspaar noemt "geweldsdaden als deze volstrekt onacceptabel". "Laten wij samen eensgezind op de bres staan voor een samenleving waarin mensen zich veilig kunnen voelen en waarin vrijheid en verdraagzaamheid de boventoon voeren." Het koningspaar dankt alle hulpverleners en zegt in gedachten te zijn bij de inwoners van Utrecht.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Kort voor schietpartij gecarjackte rode Renault gevonden

Een rode Renault Clio die vlak voor het schietincident aan het Utrechtse 24 Oktoberplein werd gecarjackt, is later aangetroffen in de Tichelaarslaan, zowat 4 km verder. Dat heeft de politie van Utrecht getweet. Die auto was gestolen aan de Amerikalaan in Utrecht, goed 1 km van het 24 Oktoberplein.

Iedereen die meer informatie kan bezorgen over de zaak krijgt van de Utrechtse politie de vraag zich te melden op de opsporingslijn, op het nummer 0800-6070. Zowel het plein waarop de schietpartij plaatsvond als de Amerikalaan liggen in de wijk Kanaleneiland. De Nederlandse autoriteiten vragen niet naar die wijk te gaan.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Burgemeester Utrecht sluit terroristisch motief niet uit

Bij 'een afschuwelijk incident' nabij het Utrechtse 24 Oktoberplein zijn drie doden en zeker negen gewonden gevallen. Dat heeft de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, maandagnamiddag gemeld in een videoboodschap. Drie van de gewonden zijn er ernstig aan toe. De burgemeester zegt uit te gaan van een terroristisch motief.

Nog volgens de burgemeester is er sprake van één dader, maar 'het is niet uit te sluiten dat er meerdere daders zijn'.

De naam van die ene dader, Gökmen Tanis, werd bekendgemaakt door de politie van Utrecht.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politie verspreidt foto van gezochte verdachte

De man heeft mogelijk iets te maken met de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Over zijn achtergrond is niets bekend.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Officiële slachtoffers balans: 'Verschillende gewonden'

Berichten over een dodelijk slachtoffer wil de politie nog niet bevestigen. De officiële balans is nog altijd dat bij het schietincident 'verschillende gewonden', onder wie ook zwaargewonden, zijn gevallen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Controles aan Duits-Nederlandse grens na schietpartij in Utrecht

Na de schietpartiij in Utrecht controleert de Duitse Bondspolitie wegen en treinen aan de Duitse grens. 'We hebben de staat van paraatheid verhoogd nadat we alle informatie hebben gekregen', zei een woordvoerder van de federale politie in Kleve, een stad dicht bij de grens met Nederland. Alle beschikbare agenten zijn opgetrommeld en hebben versterking gekregen van de staatspolitie van Noord-Rijnland-Westfalen. De focus ligt op snelweg 3. Maar ook op andere snelwegen, op federale wegen en aan kleine grensovergangen staan agenten. Ze houden naderende voertuigen in het oog en halen verdachte voertuigen uit het verkeer. Ook op grensoverschrijdende spoorverbindingen zijn er controles. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Klopjacht op verschillende plaatsen in Utrecht

Speciale eenheden van de Nederlandse politie zijn in actie op het Utrechtse Kanaleneiland, op zo'n 500 meter van het 24 Oktoberplein. Op sociale media zijn onder andere beelden te zien van een 'enorme politiemacht' rond de Churchillaan, de Amerikalaan en de Trumanlaan.

NPO Radio meldt ook dat zwaarbewapende politiemensen een woning zijn binnengevallen elders in de stad. Daar stond al meerdere uren een rode auto met draaiende motor, waarvan een mevrouw melding had gemaakt.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Universiteit Utrecht dicht

De Universiteit Utrecht is uit voorzorg gesloten na het schietincident in de stad. Alle studenten moeten binnenblijven. De Hogeschool Utrecht is nog wel open, maar bij de hoofdingang staan extra mensen bij de deur. 'Alle ingangen zijn gesloten, maar bij de hoofdingang hebben we verscherpt toezicht', zegt een woordvoerster van de hogeschool. 'Op last van de politie hebben we studenten wel gevraagd om zich zo min mogelijk te verplaatsen.' Utrecht is met 350.000 zielen de vierde grootste stad van Nederland.

In de hoofdstad Amsterdam is de politie extra alert. 'We houden nauw contact met onze collega's in Utrecht', aldus een woordvoerder. Een zegsman van burgemeester Femke Halsema zegt dat de politie vooral 'op de logische plekken' in de hoofdstad extra waakzaam is. Over concrete veiligheidsmaatregelen is er geen communicatie. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Noodnummer geopend

De gemeente Utrecht heeft een telefoonlijn geopend voor vragen over de situatie aan het 24 Oktoberplein: (0031) (0)30 - 286 00 00. Voor verwanten van slachtoffers is een speciaal telefoonnummer ingesteld, (0031) (0)88 - 756 99 88.

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft in een reactie gemeld dat de prioriteit nu ligt bij het verzorgen van de mensen die gewond zijn geraakt. Hij sprak van een 'afschuwelijk en ingrijpend incident'. Net als de politie liet de burgemeester weten dat hij een terroristische aanslag niet uitsluit. Van Zanen meldde dat hij in nauw contact staat met de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

De politie en NCTV treffen aanvullende veiligheidsmaatregelen rond station Utrecht CS en de daar aankomende en vertrekkende treinen, melden de Nederlandse Spoorwegen (NS).

De politie roept mensen die beeldmateriaal hebben van het schietincident op het 24 Oktoberplein. Wie getuige was van de schietpartij en foto's of videobeelden heeft, kan de beelden uploaden en informatie verstrekken via een tipformulier op politie.nl. 'Dit formulier wordt op beveiligde wijze verzonden. Als uw tip daartoe aanleiding geeft, neemt de politie contact met u op', zo staat te lezen op de website. Daarnaast is er de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Tegenstrijdige berichten over aantal schietpartijen

De Nederlandse openbare omroep NOS meldt dat politiewoordvoerder Bernhard Jens heeft gezegd dat de berichten over andere schietpartijen, niet kloppen. Op sociale media is een en ander te doen over schoten elders in Utrecht. Ook een politiewoordvoerder had eerder aan een AD-verslaggever gemeld dat er een onderzoekloopt naar andere schietpartijen. Nochtans had de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg het in zijn persconferentie wel over 'een schietpartij op verschillende locaties' (beluister hieronder)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Premier Michel: 'Onze diensten volgen situatie op de voet'

De Belgische veiligheidsdiensten zijn waakzaam en volgen de situatie in Utrecht op de voet op. Dat heeft premier Charles Michel laten weten. 'Onze gedachten zijn bij onze Nederlandse vrienden. Onze diensten zijn waakzaam en volgen de situatie in Utrecht op de voet. We staan paraat om te helpen waar we kunnen', aldus de premier op Twitter.

Het crisiscentrum in ons land liet eerder al weten de situatie in Utrecht 'minuut per minuut' op te volgen. 'Het is nog te vroeg om concreet acties of maatregelen te nemen', laat een woordvoerder weten.

Het crisiscentrum verzamelt momenteel zoveel mogelijk informatie en zal de situatie vervolgens met verschillende actoren bespreken, zoals het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD en de federale politie.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

NCTV: 'Geen aanleiding om in rest van het land meer dreiging te zien'

Op een persconferentie heeft de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg bevestigd dat zeker is dat 'er in ieder geval een dader voortvluchtig is'. Meerdere daders zijn echter niet uitgesloten. De NCTV spreekt ook van een 'schietpartij op verschillende plaatsen'. Hoeveel slachtoffers daarbij gevallen zijn, is nog onduidelijk.

De NCTV benadrukt ook dat het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht is opgetrokken naar het allerhoogste niveau vijf, 'omdat terreur niet is uitgesloten.' Voor de rest van Nederland blijft het dreigingsniveau op vier staan, 'er is geen aanleiding om dat te veranderen'.

Omdat nieuwe incidenten niet uitgesloten zijn, worden burgers opgeroepen alert te blijven en te luisteren naar wat de autoriteiten vragen.

Rode Kruis stelt ikbenveilig.nl open

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl opengesteld voor mensen die zich ongerust maken over de situatie in Utrecht. 'We merken dat daar op dit ogenblik behoefte aan bestaat', zegt een woordvoerster. 'Hier kunnen mensen laten weten dat ze oké zijn.'

De website van het Rode Kruis is ontwikkeld om in een noodsituatie familie en vrienden in kennis te stellen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken.

Partijen schorten verkiezingscampagne op

Verscheidene politieke partijen hebben besloten om hun campagne voor de provincieraadsverkiezingen op te schorten. Onder meer de rechtsliberale VVD, het christendemocratische CDA, de ChristenUnie, het linksliberale D66, GroenLinks, de sociaaldemocratische PvdA en de kleine partij DENK hebben dat aangekondigd. Een televisiedebat, waarin de acht grootste partijen tegenover elkaar zouden staan, is afgelast, aldus RTL Nieuws.

Politie alert op afritten uitvalswegen Utrecht

Op uitvalswegen vanuit Utrecht richting het zuiden van Nederland, is de politie extra alert. Bij op- en afritten langs de A2 richting Den Bosch en de A27 richting Breda is veel politie op de been. 'We staan met veel auto's op diverse plekken langs snelwegen. Dat is gebruikelijk in dit soort situaties', aldus een woordvoerder van de politie West-Brabant.

Alle moskeeën in Utrecht gesloten

In Utrecht zijn uit voorzorg alle moskeeën gesloten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wijst burgers via Twitter op de schietpartij in Utrecht. Amerikanen in Nederland krijgen het advies het gebied te mijden, naar de hulpdiensten te luisteren en het lokale nieuws te volgen. Ook de Amerikaanse ambassade in Den Haag informeert burgers over het incident. Op de Twitteraccount van de diplomatieke post worden Nederlandstalige tweets van de Utrechtse politie vertaald naar het Engels.

Noodnummer geopend

De gemeente Utrecht heeft een telefoonlijn ingericht voor vragen over de situatie aan het 24 Oktoberplein. 'Mocht u vragen hebben over het schietincident kunt u bellen naar de gemeente Utrecht: 030 - 286 00 00', zo is te lezen op de site van de gemeente. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft in een reactie gemeld dat de prioriteit nu ligt bij het verzorgen van de mensen die gewond zijn geraakt. Hij sprak van een 'afschuwelijk en ingrijpend incident'.

Net als de politie liet de burgemeester weten dat hij een terroristische aanslag niet uitsluit. Van Zanen meldde dat hij in nauw contact staat met de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

De Politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) treffen aanvullende veiligheidsmaatregelen rond station Utrecht CS en de daar aankomende en vertrekkende treinen, melden de Nederlandse Spoorwegen

Wat we tot nu toe weten

Lees in ons overzichtsartikel wat we tot nu toe met zekerheid weten over de schietpartij in Utrecht.

Dreigingsniveau in Utrecht naar allerhoogste niveau gebracht

Het dreigingsniveau in Utrecht is maandag naar het niveau 5, het allerhoogste niveau, gebracht. Deze maatregel is voor het eerst van kracht, weet RTL Nieuws. Het niveau blijft tot minstens 18.00 uur van kracht.

De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) bevestigt dat de dader voortvluchtig is.

Vanwege de schietpartij in Utrecht houden agenten in Rotterdam 'uit voorzorg' extra toezicht op stations en bij moskeeën in en rond de Maasstad, zegt de politie.

De marechaussee, de op militaire leest geschoeide politie, heeft maandag 'verhoogde waakzaamheid' op de Amsterdamse luchthaven Schiphol. 'We zijn nog alerter. Dat houdt in dat er zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn. Zichtbaar kan betekenen dat je meer mensen op de terminal rond ziet lopen. Over bewapening van die mensen doen we geen uitspraken', aldus een woordvoerder van de defensietak, die gaat over de veiligheid van plekken als Schiphol.

Politie onderzoekt schietpartijen op andere plekken, schutter mogelijk gevlucht in auto

De Nederlandse politie voert een onderzoek naar schietpartijen op 'mogelijk andere plekken'. Dat heeft een poiltiewoordvoerder gemeld aan Yelle Tieleman, verslaggever van AD Utrechts Nieuwsblad. De schutter is, nog volgens die woordvoerder, 'mogelijk in een auto ontkomen'. De politie van Utrecht heeft intussen al getweet dat ze rekening houdt 'met een eventueel terroristisch motief'.

Gewonden bij schietpartij op tram

Bij een schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in de Nederlandse provincie Utrecht zijn meerdere mensen gewond geraakt. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is nog onbekend. Hulpverleners zijn ter plaatse en de omgeving is afgezet, aldus de politie. Volgens de krant De Telegraaf is een antiterreur-eenheid onderweg, net als meerdere trauma- en politiehelikopters. Het tramverkeer is stilgelegd, aldus de lokale omroep RTV Utrecht.