Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Zelfs in Kaboel vond klimaatprotest plaats

Ook in de bijna dagelijks met aanslagen geconfronteerde Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben jongeren vrijdag deelgenomen aan de wereldwijde klimaatstaking. Meerdere tientallen jongeren demonstreerden met slogans als 'ontken niet langer dat onze planeet sterft' en 'kleine handen kunnen de wereld veranderen'. De klimaatmanifestanten kregen bescherming van soldaten met machinegeweren.

De mensen van Kaboel lijden niet enkel onder constante terreuraanslagen, de stad kampt ook met smog ten gevolge van de vele kolenkachels. Arme mensen verbranden zelfs plastic afval als verwarming. Het gevaarlijke fijn stof is er een veelvoud van de door de Wereldgezondheidsorganisatie vastgelegde waarden. De mensen van Kaboel klagen over hoofdpijn, brandende ogen en hoesten.

Op sociale media wordt de regering dan ook opgeroepen om meer te doen tegen de luchtvervuiling. 'Als we terreuraanslagen, autobommen of geweervuur overleven, brengt de luchtvervuiling ons om', klinkt het.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Protesten in meer dan 150 landen

Volgens de organisatoren van de wereldwijde klimaatstakingen is in meer dan 150 landen gedemonstreerd. Op alle continenten namen mensen deel, waaronder zelfs op Antarctica. Het totale aantal betogers is moeilijk te tellen, maar ligt volgens de activisten zelf op zeker 4 miljoen.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Thunberg: 'Er komt verandering aan'

De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft een grote massa klimaatbetogers in New York vrijdag toegesproken en gezegd dat ze deel zijn van een 'golf van verandering'. 'Er komt verandering aan, of ze dat nu willen of niet', aldus Thunberg.

'Als jij tot die kleine groep mensen behoort die zich bedreigd voelen door ons, dan hebben we zeer slecht nieuws voor jou, want dit is nog maar het begin', aldus de zestienjarige.

© Reuters
Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

250.000 betogers in New York

In New York is een grote mensenmassa op de been voor de plaatselijke klimaatstaking. Activiste Greta Thunberg, die het New Yorkse protest later op vrijdag nog zal toespreken, zegt dat er naar schatting 250.000 mensen aanwezig zijn. Het park waar de betoging wordt gehouden is door de drukte afgesloten.

Eerder op vrijdag sprak Bill de Blasio, de burgemeester van New York, nog van 60.000 aanwezigen. Er zijn vooral veel jongeren bij de klimaatstaking. De scholen in New York hebben hun leerlingen toestemming gegeven om vrijaf te nemen om bij de mars aanwezig te zijn.

Trui Engels
door Trui Engels

Duitsland komt met nieuw klimaatplan

Na maandenlang getouwtrek en een nachtelijke marathonvergadering heeft de Duitse regering vrijdag een akkoord bereikt over een nieuw pakket klimaatmaatregelen. Het hele plan zou meer dan 50 miljard euro aan investeringen vertegenwoordigen.

Eén van de blikvangers is de invoering van een koolstofprijs, die via een systeem van uitstootrechten de consumptie van diesel, benzine, stookolie en aardgas duurder moet maken. Het plan voorziet tegelijkertijd subsidies en fiscale voordelen voor klimaatvriendelijkere alternatieven.

Trui Engels
door Trui Engels

Eerste protestmarsen trekken zich op gang in VS

Langzamerhand verschuift de focus van de klimaatstaking zich nu van Europa naar Amerika, waar de eerste protestmarsen op gang worden getrokken. De grootste manifestatie wordt verwacht in New York. Daar komen de staatshoofden en regeringsleiders maandag bijeen voor een grote VN-klimaattop.

© getty
Trui Engels
door Trui Engels

Angela Merkel: 'We moeten ons verenigen achter de wetenschap'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gooide vrijdag een bloemetje naar klimaatactiviste Greta Thunberg. 'Als er als wetenschapper één zaak indruk op me maakt, dan is het dat Greta Thunberg zegt dat we ons moeten verenigen achter de wetenschap', zo sloot Merkel zich aan bij de kritiek van de jonge klimaatactiviste op politici die de vaststellingen van wetenschappers negeren.

Duitsland kende overigens voorlopig de grootste opkomst tijdens de wereldwijde klimaatmars. Ruim 500 demonstraties werden geteld. In de hoofdstad Berlijn gingen volgens de organisatoren zelfs 270.000 mensen de straat op, de politie telde er 100.000. Grote manifestaties met meer dan tienduizenden deelnemers waren er ook in onder meer Keulen, Hamburg, München en Hannover.

Trui Engels
door Trui Engels

Greta Thunberg is hoopvol

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is heel hoopvol door de hoge opkomst bij de wereldwijde klimaatprotesten. 'Het is ongelofelijk wat we samen hebben bereikt. Dit is een historische dag', zo richtte ze zich vrijdag vanuit New York tot duizenden betogers in Stockholm.

Thunberg, het boegbeeld van de mondiale klimaatbeweging, vertoeft in New York, waar meer dan 1,1 miljoen studenten van openbare scholen de toestemming hebben gekregen om afwezig te blijven om deel te nemen aan een grote demonstratie. De New Yorkse manifestatie moet het hoogtepunt worden van de wereldwijde klimaatbetogingen.

De hele dag al post Thunberg foto's en video's van demonstraties in landen als Oeganda, India en Turkije.

In haar toespraak tot haar jubelende Zweedse thuispubliek verwees de 16-jarige Thunberg naar de massale opkomst in Australië en Duitsland. Daar gingen vele honderdduizenden mensen de straat op. 'Wij, mensen van alle leeftijden, hebben getoond waarvoor we staan. Nu moeten zij tonen dat ze geluisterd hebben', zo verwees ze naar de VN-klimaattop van de regeringsleiders die maandag in New York plaatsvindt.

© Reuters
Trui Engels
door Trui Engels

Extinction Rebellion houdt klimaatmars tijdelijk op in Wetstraat

De radicale klimaatbeweging Extinction Rebellion heeft de klimaatmars tijdelijk opgehouden tijdens een blokkade in de Wetstraat in Brussel. Het ging om een gezamenlijk afgesproken actie, want na enkele minuten kon de massa zijn weg vervolgen.

Met een groot spandoek met daarop "Rebel for life" blokkeerden de leden van Extinction Rebellion de Wetstraat. De klimaatmars was toen iets voorbij halfweg. De leden van Extinction Rebellion kregen tijdens de onderbreking de kans om de jongeren van Youth for Climate toe te spreken en een spandoek van hun beweging te onthullen.

Extinction Rebellion is een beweging die bestaat uit radicalere ecologisten die oproepen tot acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, maar wel zonder geweld. Onlangs hebben ze zo nog de gevel van de Braziliaanse ambassade beklad met verf als protest tegen president Bolsonaro en zijn gebrekkige beleid tegen de branden in het Amazonewoud.

© Belga
Trui Engels
door Trui Engels

In beeld: de wereld staakt voor het klimaat

Van Sydney tot Nairobi. Van Dhaka tot Berlijn. Overal ter wereld vinden klimaatbetogingen plaats.

Bekijk hier de beelden.

© Reuters
Trui Engels
door Trui Engels

Kyra Gantois: 'Heb lang getwijfeld om te komen'

Een opvallende aanwezige tussen de klimaatbetogers in Brussel vrijdag is Kyra Gantois. De mede-oprichtster van Youth for Climate brak onlangs met de beweging. Toch is ze na lang twijfelen naar Brussel afgezakt, want ze blijft net zoals de andere betogers strijden voor het klimaat.

'Ik heb Youth for Climate opgericht voor een reden, die is er nog steeds en daarom sta ik hier. Dat ik niet meer in de kerngroep zit, betekent niet dat ik niet meer voor het klimaat wil vechten. Ik wordt nog steeds begroet door de leden van de beweging en mensen langs de kant zeggen dat ze het fijn vinden dat ik er ben. Dat doet deugd', vertelt Gantois.

Ze staat er zichtbaar met enige schroom en geeft toe dat ze toch wel stress had voor de reacties na haar dramatische afscheid van Youth for Climate. 'Tot een uur geleden heb ik getwijfeld om te komen, maar dan heb ik toch de trein genomen. Voor mij maakt het niet uit waar ik sta. En ik ben van plan om zelf nog acties te organiseren in de toekomst. Al ga ik eerst wat afwachten zodat ik niet een actie organiseer die al bestaat', besluit Gantois.

Trui Engels
door Trui Engels

Aan de klimaatmars in Brussel nemen 15.000 mensen deel

Aan de klimaatmars in Brussel nemen vrijdag 15.000 mensen deel. Dat blijkt uit officiële tellingen van de Brusselse politie.

© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Anuna De Wever: 'Tweede seizoen van Youth for Climate'

De derde Global Strike for Future is de comeback van Youth for Climate in het straatbeeld.

Boegbeeld Anuna De Wever heeft er duidelijk zin in. 'Ik heb er zin in. We waren de hele zomer weg uit het straatbeeld en dan was er het grote drama met Pukkelpop en Kyra Gantois. Dat is jammer want dit moest onze grote comeback zijn. Ik ben heel blij om hier vandaag te staan met al deze mensen die er in geloven', vertelt De Wever.

Youth for Climate zal vanaf nu opnieuw maandelijks op straat komen met een mars om de klimaatcrisis aan te kaarten. Zelf trekt Anuna De Wever volgende week voor drie maanden naar Latijns-Amerika, maar de acties gaan door. Er is nog steeds werk aan de winkel.

'Er is bijna nog niets gebeurd in België. In al de Europese klimaatrapporten die binnen kwamen zag je dat België over de hele lijn gebuisd is. Het is een ramp. Ik had vooral gedacht dat ze ambitie zouden getoond hebben. Je kan de wereld niet veranderen van de ene op de andere dag, maar de 'sense of urgency' is er nog niet bij de politici. Daarom begin ik bijna te panikeren. Het gaat ook echt over mijn toekomst.'

Sommige stemmen binnen de klimaatbeweging stellen dat het protest niet radicaal genoeg is. Naar het evenbeeld van de protesten in Hong Kong vinden klimaatgroepen als Exctinction Rebellion dat ze zich explicieter mogen manifesteren. 'Als je iets voor het klimaat doet, is het nooit goed. In het begin was het te radicaal, omdat we aan het spijbelen waren en nu zijn we plots niet radicaal genoeg. We moeten gewoon zien dat de massa mee is en zoveel mogelijk mensen mee in dit verhaal gaan', vindt De Wever.

'De nieuwe marsen zijn er om te bewijzen dat er veel mensen zijn die willen dat er iets verandert. Het draagvlak is nooit groter geweest. We zijn hier nu om te zeggen: we geven niet op', besluit De Wever.

© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Klimaatbetogers komen met mondjesmaat toe aan Brussels Noordstation

De eerste klimaatbetogers kwamen een dik half uur voor de start van de derde Global Strike for Future met mondjesmaat toe op het Simon Bolivarplein voor het Brusselse Noordstation.

De nieuwe grote klimaatmars, de eerste sinds de verkiezingen in mei, is meteen ook het startschot van een actieweek voor het klimaat. Er worden opnieuw duizenden mensen van over het hele land verwacht in de hoofdstad om hun onvrede te uiten over het uitblijven van een echt klimaatbeleid. In de voormiddag vonden er vrijdag eerst heel wat lokale acties plaats.

Klimaatorganisaties Youth for Climate, Teachers for Climate, Workers for Climate en Rise for Climate zullen allemaal aanwezig zijn. Het radicalere Extinction Rebellion laat ook al van zich horen aan het Noordstation.

De derde wereldwijde staking voor het klimaat krijgt ook ditmaal de steun de vakbonden en organisaties als Amnesty International. Deze derde Global Strike for Future wordt gezien als het begin van een nieuwe golf van klimaatacties.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Europa trekt zich op gang

Ook in Europa zijn intussen de manifestaties op gang gefloten. In Duitsland vallen de betogingen samen met een bijeenkomst van de regering, die al weken op zoek is naar een akkoord over een nieuw klimaatplan.

Volgens de organisatoren van Fridays for Future zijn er in Duitsland meer dan 500 manifestaties in de steigers gezet. In steden als Berlijn en Frankfurt werd vrijdagochtend de ochtendspits verstoord door jonge actievoerders die tijdelijk belangrijke verkeersknooppunten blokkeerden. In Berlijn startte rond het middaguur een massademonstratie aan de Brandenburger Tor.

Daarmee willen de klimaatbetogers extra druk zetten op de regering van bondskanselier Angela Merkel. Die houdt sinds donderdag een marathonvergadering over een nieuw klimaatplan. Volgens een regeringsbron zou een akkoord tussen de christendemocratische CDU/CSU en haar sociaaldemocratische coalitiepartner SPD langzamerhand in zicht zijn. Duitsland moet een inhaalbeweging realiseren om de uitstoot van broeikasgassen in te dijken.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Australië en Azië beten te spits af

Australië

In Australië kwamen minstens 300.000 mensen de straat. Dat hebben de organisatoren van Fridays for Future meegedeeld. Volgens Fridays for Fuutre gaat het om de grootste protestmars die de klimaatactivisten ooit hebben opgezet in Australië. Het uiteindelijke aantal betogers zal allicht nog hoger liggen, want de organisatoren beschikken nog niet over cijfers uit alle plaatsen in het land. Grote marsen waren er onder andere in Sydney en Melbourne. Minstens 2.500 bedrijven in het land hebben hun steun betuigd en vele bedrijfsleiders gaven hun personeel de toestemming om mee te betogen.

Azië en Afrika

Massale demonstraties zijn er niet, maar ook in Azië en Afrika is vrijdag actie gevoerd in het kader van de wereldwijde klimaatstaking.

In India kwamen enkele honderden schoolkinderen, studenten en milieuactivisten bijeen in de hoofdstad New Delhi. Ook in steden als Kolkata vonden acties plaats, maar de opkomst is summier in verhouding tot het totale bevolkingsaantal van 1,3 miljard. Nochtans is India de derde grootste vervuiler ter wereld en lijdt het land onder extreme weersomstandigheden. In weinig steden op de wereld is de lucht meer vervuild dan in New Delhi.

Ook in andere Aziatische landen vonden vrijdag kleinere manifestaties plaats. Zo vroegen betogers in onder meer de Thaise hoofdstad Bangkok en aan grote Filipijnse universiteiten meer actie van hun regering om klimaatverandering en de gevolgen ervan aan te pakken.

Op het Afrikaanse continent is onder meer gemanifesteerd in Zuid-Afrika, waar honderden mensen betoogden voor het grondwettelijk hof in Johannesburg. Gelijkaardige protestacties vonden plaats in Oeganda en Kenia.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Start van nieuwe golf klimaatacties

De derde Global Strike for Future wordt gezien als het begin van een nieuwe golf van klimaatacties. De wereldwijde staking komt er naar aanleiding van een VN-klimaattop die maandag in New York plaatsvindt. Nadat eerder in Australië en Azië mensen op straat kwamen, trekken nu ook de betogingen in Europa zich op gang.

Interne fout - Knack

Sorry, de pagina kan niet worden weergegeven. Een tijdelijk probleem met de server. Probeer het later opnieuw.