Cuba en de Verenigde Staten onderhouden geen diplomatieke relaties. Obama heeft weliswaar de inreisbeperkingen voor Cubanen opgeheven en het economisch embargo jegens het eiland enigszins versoepeld, maas de band tussen beide landen is nog steeds bepaald niet warm.

Verzoening

Daarom leidde het tot veel verbaasde reacties dat Obama dinsdag voor zijn toespraak in het voetbalstadion in Johannesburg de hand van Castro schudde. Deze publieke ontmoeting tussen de leiders van de landen wordt door sommigen gezien als een teken van toenadering tussen de Amerikanen en de Cubanen.

Even later sprak Obama onder luid applaus in zijn toespraak over Nelson Mandela bovendien over het belang van verzoening: "Verzoening is niet een kwestie van het negeren van een wreed verleden."

Clinton

Ter rechterzijde in de VS viel de handdruk niet in goede aarde. "Waarom zou je de hand schudden van iemand die Amerikanen gevangen houdt?", reageerde de Republikeinse Senator en ex-presidentskandidaat John McCain. "Wat voor in heeft dat? Neville Chamberlain heeft ook handen geschud met Hitler."

De laatste keer dat een Amerikaans president de hand schudde van die van Cuba, was in het jaar 2000. Toenmalig president Clinton gaf zowel Fidel als zijn jongere broer Raúl een hand bij de Verenigde Naties. (Elsevier/Anna Vossers/TV)

Cuba en de Verenigde Staten onderhouden geen diplomatieke relaties. Obama heeft weliswaar de inreisbeperkingen voor Cubanen opgeheven en het economisch embargo jegens het eiland enigszins versoepeld, maas de band tussen beide landen is nog steeds bepaald niet warm.Daarom leidde het tot veel verbaasde reacties dat Obama dinsdag voor zijn toespraak in het voetbalstadion in Johannesburg de hand van Castro schudde. Deze publieke ontmoeting tussen de leiders van de landen wordt door sommigen gezien als een teken van toenadering tussen de Amerikanen en de Cubanen.Even later sprak Obama onder luid applaus in zijn toespraak over Nelson Mandela bovendien over het belang van verzoening: "Verzoening is niet een kwestie van het negeren van een wreed verleden."Ter rechterzijde in de VS viel de handdruk niet in goede aarde. "Waarom zou je de hand schudden van iemand die Amerikanen gevangen houdt?", reageerde de Republikeinse Senator en ex-presidentskandidaat John McCain. "Wat voor in heeft dat? Neville Chamberlain heeft ook handen geschud met Hitler."De laatste keer dat een Amerikaans president de hand schudde van die van Cuba, was in het jaar 2000. Toenmalig president Clinton gaf zowel Fidel als zijn jongere broer Raúl een hand bij de Verenigde Naties. (Elsevier/Anna Vossers/TV)