'We vragen dat de regering van Rami Hamdallah haar verantwoordelijkheid opneemt en de sancties tegen Gaza opheft', aldus Hamas, de beweging die de Gazastrook controleert.

Hamas brengt in haar persmededeling ook de vermindering ter sprake van de betalingen door de Palestijnse Autoriteit aan Israël voor elektriciteitsverbruik door inwoners van Gaza. Daarnaast rijst de vraag wat er moet gebeuren met de duizenden werknemers van Hamas in Gaza na de machtsoverdracht.

De Palestijnse regering heeft al meteen gereageerd via het persbureau Wafa en noemt de uithaal van Hamas 'onverantwoordelijk.' 'Hamas heeft geen geloofwaardigheid en wil de pogingen torpederen die de Palestijnse geschillen net willen begraven', heet het.

De partij Fatah van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, Hamas en andere Palestijnse groeperingen hebben op 12 oktober een verzoeningsakkoord ondertekend onder de auspiciën van Egypte. Het document moet een einde maken aan een decennium van verdeeldheid onder de Palestijnen.

Het verzoeningsakkoord voorziet de terugkeer van de Palestijnse Autoriteit in Gaza waar ze met geweld was verdreven in 2007 en de installatie van een regering van Palestijnse eenheid.

De overdracht van macht aan de Palestijnse Autoriteit was eerst voorzien op 1 december maar is inmiddels uitgesteld tot 10 december. Zaterdagavond zijn er naar verluidt nieuwe onderhandelingen tussen Fatah en Hamas in Caïro.

'We vragen dat de regering van Rami Hamdallah haar verantwoordelijkheid opneemt en de sancties tegen Gaza opheft', aldus Hamas, de beweging die de Gazastrook controleert. Hamas brengt in haar persmededeling ook de vermindering ter sprake van de betalingen door de Palestijnse Autoriteit aan Israël voor elektriciteitsverbruik door inwoners van Gaza. Daarnaast rijst de vraag wat er moet gebeuren met de duizenden werknemers van Hamas in Gaza na de machtsoverdracht. De Palestijnse regering heeft al meteen gereageerd via het persbureau Wafa en noemt de uithaal van Hamas 'onverantwoordelijk.' 'Hamas heeft geen geloofwaardigheid en wil de pogingen torpederen die de Palestijnse geschillen net willen begraven', heet het. De partij Fatah van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, Hamas en andere Palestijnse groeperingen hebben op 12 oktober een verzoeningsakkoord ondertekend onder de auspiciën van Egypte. Het document moet een einde maken aan een decennium van verdeeldheid onder de Palestijnen. Het verzoeningsakkoord voorziet de terugkeer van de Palestijnse Autoriteit in Gaza waar ze met geweld was verdreven in 2007 en de installatie van een regering van Palestijnse eenheid. De overdracht van macht aan de Palestijnse Autoriteit was eerst voorzien op 1 december maar is inmiddels uitgesteld tot 10 december. Zaterdagavond zijn er naar verluidt nieuwe onderhandelingen tussen Fatah en Hamas in Caïro.