Guantanamo-gevangenen naar Colorado?

Guantanamo Bay op Cuba © Belga Image
Rudi Rotthier

De Amerikaanse regering wil in versneld tempo de resterende 114 gevangenen uit Guantanamo verwijderen. Daarvoor worden enerzijds buitenlandse, maar ook binnenlandse bestemmingen gezocht.

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, bevestigde dat er met het oog op de transfer van Guantanamo-gedetineerden, van wie sommigen terreurverdachten zijn, een werkbezoek gepland is aan het gevangeniscomplex in Florence, Colorado. Eerder werden al een gevangenis in Fort Leavenworth (Kansas) en in Charleston (South Carolina) bezocht.

Er zijn op dit ogenblik nog 114 gedetineerden in Guantanamo, de Amerikaanse basis op Cuba.

In het complex in Colorado worden al een serie terreurveroordeelden gevangengehouden. Daarbij de ‘shoe bomber’, Richard Reid en de ‘underwear bomber’, Umar Farouk Abdulmutallab, die allebei vergeefs vliegtuigen probeerden op te blazen.

In Guantanamo zitten nog enkele toplui van Al-Qaeda, onder wie Khalid Sheikh Mohammed, het vermoedelijke ‘brein’ achter de aanslagen van 11 september, naast gevangenen die lid waren van de terreurbewegingen en anderen die niet in beschuldiging gesteld zijn.

54 naar het buitenland

Volgens een round-up van The Washington Post kunnen er 54 van de gevangenen, die niets ten laste wordt gelegd, naar het buitenland getransfereerd worden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor de helft van die 54 een plaats gevonden, maar het Pentagon moet eerst nog uitmaken of die gevangenen nog een veiligheidsrisico uitmaken. In enkele gevallen namen vrijgelaten gevangenen opnieuw de strijd op.

De resterende 60 gevangenen moeten allicht over de VS verdeeld worden.

In Colorado en elders is de eerste reactie negatief. Politici en bewoners willen de gevangenen liever niet in hun buurt.

President Barack Obama beloofde tijdens zijn eerste verkiezingscampagne, in 2008, dat hij de controversiële Guantanamo-gevangenis, waar op het hoogtepunt van de antiterreurstrijd bijna 800 gevangenen werden vastgehouden, zou sluiten. De gevangenis, waar buitenlandse strijders/verdachten onder meer niet van de Conventie van Genève konden genieten, en in ettelijke gevallen jarenlang werden gedetineerd zonder dat een beschuldiging werd geformuleerd, kreeg aanhoudend zware kritiek van mensenrechtenorganisaties.

Maar het sluitingsproces verloopt moeizaam. Volgens The Washington Post hebben Obama zelf en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de minister van Defensie Ashton Carter opgedragen wat flukser te handelen. De voorganger van Carter, Chuck Hagel, stapte eerder dit jaar op, volgens The Post onder meer omdat hij het niet eens was met de sluiting van de gevangenis.

Obama zou zijn verkiezingsbelofte ten laatste tegen het einde van zijn tweede ambtstermijn willen inlossen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content