De harde Britse lijn tegen asielzoekers wordt nog verder aangescherpt. Werkgevers die vluchtelingen zonder verblijfsvergunning te werk stellen moeten 'de volle kracht van de wet voelen', aldus de Britse minister van Migratie James Brokenshire op de BBC. The Times schrijft dat de regering razzia's plant bij schoonmaakfirma's, werven en verzorgingstehuizen. Groot-Brittannië neemt nu nog minder vluchtelingen op dan andere EU-lidstaten.

Brokenshire spreekt van 'schurkenbedrijven' omdat de bedrijven in kwestie geen Britten aan het werk stellen, de lonen doen dalen en een 'oneerlijk voordeel' krijgen. Britse werkgevers die mensen zonder verblijfsvergunningen werk bezorgen riskeren boetes tot 20.000 pond per persoon, doen ze dat bewust dan riskeren ze tot twee jaar cel.

Levensstandaard

Een dag eerder had minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond onverbloemde kritiek geuit op het vluchtelingenbeleid van de EU. 'Het onderscheid in levensstandaard tussen Afrika en Europa betekent dat er altijd miljoenen Afrikanen zullen zijn die economische redenen hebben om naar Europa te komen', zei Hammond. Vluchtelingen kunnen 'redelijk zeker' zijn dat ze niet zullen teruggestuurd worden uit de EU.

Hij pleit voor een hardere aanpak. 'Europa kan zichzelf, zijn levensstandaard en zijn sociale infrastructuur niet beschermen als het miljoenen migranten uit Afrika moet opnemen. We moeten dit probleem uiteindelijk oplossen door het mogelijk te maken diegenen die geen recht hebben op asiel terug te laten keren naar hun land van oorsprong.'

Paniekzaaierij

Hammonds kritiek kwam hem dan weer op kritiek van oppositiepartij Labour te staan, die hem verweet aan paniekzaaierij te doen.

Groot-Brittannië telt, volgens een studie van de London School of Economics, 618.000 'onregelmatige' inwoners op 64 miljoen inwoners, maar volgens de ngo Migration Watch gaat het eerder om 1,1 miljoen mensen.

Calais

Afgelopen weekend uitte de Verenigde Naties (VN) ernstige kritiek op Londen en Parijs voor de vluchtelingencrisis rond de Kanaaltunnel. Zowel de Britse als de Franse overheid zijn volgens het VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) medeverantwoordelijk voor de taferelen die zich rond Calais afspelen.

Beide landen hebben een grotere opname van vluchtelingen afgewezen zonder een alternatief voor te stellen, klinkt het bij het UNHCR in Genève.

Het VN-agentschap wil niet weten van nog meer veiligheidsmaatregelen ter plekke om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. 'Meer hekken lossen de zaak niet op. Die zullen de mensen alleen nog meer provoceren om nog grotere risico's te nemen', aldus VN-woordvoerder Vincent Cochetel. (Belga/AVE)

De harde Britse lijn tegen asielzoekers wordt nog verder aangescherpt. Werkgevers die vluchtelingen zonder verblijfsvergunning te werk stellen moeten 'de volle kracht van de wet voelen', aldus de Britse minister van Migratie James Brokenshire op de BBC. The Times schrijft dat de regering razzia's plant bij schoonmaakfirma's, werven en verzorgingstehuizen. Groot-Brittannië neemt nu nog minder vluchtelingen op dan andere EU-lidstaten.Brokenshire spreekt van 'schurkenbedrijven' omdat de bedrijven in kwestie geen Britten aan het werk stellen, de lonen doen dalen en een 'oneerlijk voordeel' krijgen. Britse werkgevers die mensen zonder verblijfsvergunningen werk bezorgen riskeren boetes tot 20.000 pond per persoon, doen ze dat bewust dan riskeren ze tot twee jaar cel.Een dag eerder had minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond onverbloemde kritiek geuit op het vluchtelingenbeleid van de EU. 'Het onderscheid in levensstandaard tussen Afrika en Europa betekent dat er altijd miljoenen Afrikanen zullen zijn die economische redenen hebben om naar Europa te komen', zei Hammond. Vluchtelingen kunnen 'redelijk zeker' zijn dat ze niet zullen teruggestuurd worden uit de EU.Hij pleit voor een hardere aanpak. 'Europa kan zichzelf, zijn levensstandaard en zijn sociale infrastructuur niet beschermen als het miljoenen migranten uit Afrika moet opnemen. We moeten dit probleem uiteindelijk oplossen door het mogelijk te maken diegenen die geen recht hebben op asiel terug te laten keren naar hun land van oorsprong.'Hammonds kritiek kwam hem dan weer op kritiek van oppositiepartij Labour te staan, die hem verweet aan paniekzaaierij te doen.Groot-Brittannië telt, volgens een studie van de London School of Economics, 618.000 'onregelmatige' inwoners op 64 miljoen inwoners, maar volgens de ngo Migration Watch gaat het eerder om 1,1 miljoen mensen.Afgelopen weekend uitte de Verenigde Naties (VN) ernstige kritiek op Londen en Parijs voor de vluchtelingencrisis rond de Kanaaltunnel. Zowel de Britse als de Franse overheid zijn volgens het VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) medeverantwoordelijk voor de taferelen die zich rond Calais afspelen.Beide landen hebben een grotere opname van vluchtelingen afgewezen zonder een alternatief voor te stellen, klinkt het bij het UNHCR in Genève.Het VN-agentschap wil niet weten van nog meer veiligheidsmaatregelen ter plekke om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. 'Meer hekken lossen de zaak niet op. Die zullen de mensen alleen nog meer provoceren om nog grotere risico's te nemen', aldus VN-woordvoerder Vincent Cochetel. (Belga/AVE)