Groot-Brittannië gaat vanaf maart militaire instructeurs naar Oekraïne sturen om de troepen van het regime in Kiev "raad te geven en op te leiden". Dat heeft premier David Cameron gezegd. Aan wapenleveringen wordt vooralsnog niet gedacht. "Niet-dodelijk" materieel, daarentegen, gaat wel richting Kiev. De opleiding, aldus Cameron, zal "ver van het front" gebeuren en tot zes maanden in beslag nemen.

Bewapenen onder de radar

Kiev heeft wel andere manieren om aan offensieve wapens te geraken. De Oekraïense president Petro Porosjenko zou op de IDEX-wapenbeurs in Abu Dhabi een ontmoeting hebben gehad met Frank Kendall, de verantwoordelijke van het Pentagon voor wapenhandel. Door via een Golfmonarchie wapens aan Kiev te leveren, ontwijkt Washington het openlijk bewapenen van Oekraïne, maar dragen de Verenigde Staten mogelijk wel bij tot een verdere escalatie van het conflict.

'Totale oorlog'

Op bezoek in Canada maakte de Oekraïense viceminister van Buitenlandse Zaken, Vadim Prystajko, duidelijk dat Kiev zich voorbereidt op een "totale oorlog", niet met de rebellen, maar met Rusland. In dat verband hoopte hij dat (ook) Canada wapens en instructeurs levert. "Iedereen heeft schrik om tegen een kernmacht (Rusland, red) te vechten, maar wij niet", stelde Prystajko, die zei dat Kiev behalve wapentuig ook dringend financiële steun verwacht van het anti-Poetinkamp. (Belga/WB)

Groot-Brittannië gaat vanaf maart militaire instructeurs naar Oekraïne sturen om de troepen van het regime in Kiev "raad te geven en op te leiden". Dat heeft premier David Cameron gezegd. Aan wapenleveringen wordt vooralsnog niet gedacht. "Niet-dodelijk" materieel, daarentegen, gaat wel richting Kiev. De opleiding, aldus Cameron, zal "ver van het front" gebeuren en tot zes maanden in beslag nemen. Kiev heeft wel andere manieren om aan offensieve wapens te geraken. De Oekraïense president Petro Porosjenko zou op de IDEX-wapenbeurs in Abu Dhabi een ontmoeting hebben gehad met Frank Kendall, de verantwoordelijke van het Pentagon voor wapenhandel. Door via een Golfmonarchie wapens aan Kiev te leveren, ontwijkt Washington het openlijk bewapenen van Oekraïne, maar dragen de Verenigde Staten mogelijk wel bij tot een verdere escalatie van het conflict. Op bezoek in Canada maakte de Oekraïense viceminister van Buitenlandse Zaken, Vadim Prystajko, duidelijk dat Kiev zich voorbereidt op een "totale oorlog", niet met de rebellen, maar met Rusland. In dat verband hoopte hij dat (ook) Canada wapens en instructeurs levert. "Iedereen heeft schrik om tegen een kernmacht (Rusland, red) te vechten, maar wij niet", stelde Prystajko, die zei dat Kiev behalve wapentuig ook dringend financiële steun verwacht van het anti-Poetinkamp. (Belga/WB)