Een groep van elf EU-lidstaten wil doorzetten met de invoering van een Europees patent. Een compromis tussen de 27 Europese lidstaten was niet mogelijk door het verzet van Spanje en Italië.

De Europese ministers van Economie bespraken de zaak vrijdag. Federaal minister van Economie Vincent Van Quickenborne
benadrukte na afloop dat het Belgisch EU-voorzitterschap 'alles uit de kast heeft gehaald' om met de 27 Europese lidstaten samen een compromis te vinden over de invoering van een Europees patent, maar dat er een gebrek aan unanimiteit was.

Van Quickenborne toonde zich tevreden dat elf landen toch beslist hebben door te gaan met de regeling. Zij willen het verzet van Spanje en Italië omzeilen door een versterkte samenwerking. De EU-landen zouden dan zelf kunnen kiezen zelf of ze mee in het verhaal stappen.

Van Quickenborne gelooft dat de versterkte samenwerking op ruime steun kan rekenen, ook uit de andere lidstaten. Bevoegd eurocommissaris Michel Barnier zegt er zelfs zeker van te zijn dat heel wat anderen zullen toetreden.

De elf landen die in eerste instantie de krachten bundelen zijn Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Nederland, Denemarken, Estland, Finland, Litouwen, Luxemburg en Slovenië. België moest zich als Europees voorzitter neutraal opstellen.

Een groep van elf EU-lidstaten wil doorzetten met de invoering van een Europees patent. Een compromis tussen de 27 Europese lidstaten was niet mogelijk door het verzet van Spanje en Italië.De Europese ministers van Economie bespraken de zaak vrijdag. Federaal minister van Economie Vincent Van Quickenborne benadrukte na afloop dat het Belgisch EU-voorzitterschap 'alles uit de kast heeft gehaald' om met de 27 Europese lidstaten samen een compromis te vinden over de invoering van een Europees patent, maar dat er een gebrek aan unanimiteit was.Van Quickenborne toonde zich tevreden dat elf landen toch beslist hebben door te gaan met de regeling. Zij willen het verzet van Spanje en Italië omzeilen door een versterkte samenwerking. De EU-landen zouden dan zelf kunnen kiezen zelf of ze mee in het verhaal stappen.Van Quickenborne gelooft dat de versterkte samenwerking op ruime steun kan rekenen, ook uit de andere lidstaten. Bevoegd eurocommissaris Michel Barnier zegt er zelfs zeker van te zijn dat heel wat anderen zullen toetreden.De elf landen die in eerste instantie de krachten bundelen zijn Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Nederland, Denemarken, Estland, Finland, Litouwen, Luxemburg en Slovenië. België moest zich als Europees voorzitter neutraal opstellen.