Door de sluiting van de Balkanroute stranden steeds meer vluchtelingen in Griekenland. De Europese Commissie vreest voor een humanitaire crisis in het land, dat zelf al jaren met grote financiële en economische problemen worstelt. Daarom presenteerde de Commissie vorige week een nieuw mechanisme dat voor het eerst humanitaire noodhulp binnen de grenzen van de Europese Unie organiseert.

Ze wil daarvoor de komende drie jaar tot 700 miljoen euro uittrekken. Woensdag stemden de lidstaten op diplomatiek niveau in met de invoering van het nieuwe mechanisme. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen komende dinsdag het licht formeel op groen zetten.

Daarnaast moet er wel nog een wijziging worden aangebracht aan de Europese begroting om de enveloppe van 300 miljoen euro voor dit jaar te regelen. Daarvoor moeten de lidstaten en het Europees Parlement het licht op groen zetten.

1.500 Europese grenswachters

Diplomaten van de lidstaten hebben intussen ook de violen gestemd over de Europese kust- en grenswacht. Ze zijn het eens over de oprichting van een reserve van 1.500 Europese grenswachters die binnen drie dagen kan uitrukken wanneer de controle aan één van de buitengrenzen ernstige tekortkomingen vertoont. De lidstaten hopen daarover voor de zomer een akkoord te bereiken met het Europees Parlement.

De humanitaire hulp voor Griekenland en de oprichting van een Europese kust- en grenswacht zijn twee dossiers die donderdag de revue zullen passeren wanneer de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie zich in Brussel opnieuw over de vluchtelingencrisis buigen. De ministers zullen er ook praten over een herlancering van het Europese spreidingsplan voor asielzoekers. In afwachting van meer duidelijkheid staan de omstreden Europees-Turkse plannen nog niet formeel op de agenda. (Belga/NSK)

Door de sluiting van de Balkanroute stranden steeds meer vluchtelingen in Griekenland. De Europese Commissie vreest voor een humanitaire crisis in het land, dat zelf al jaren met grote financiële en economische problemen worstelt. Daarom presenteerde de Commissie vorige week een nieuw mechanisme dat voor het eerst humanitaire noodhulp binnen de grenzen van de Europese Unie organiseert.Ze wil daarvoor de komende drie jaar tot 700 miljoen euro uittrekken. Woensdag stemden de lidstaten op diplomatiek niveau in met de invoering van het nieuwe mechanisme. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen komende dinsdag het licht formeel op groen zetten.Daarnaast moet er wel nog een wijziging worden aangebracht aan de Europese begroting om de enveloppe van 300 miljoen euro voor dit jaar te regelen. Daarvoor moeten de lidstaten en het Europees Parlement het licht op groen zetten.1.500 Europese grenswachtersDiplomaten van de lidstaten hebben intussen ook de violen gestemd over de Europese kust- en grenswacht. Ze zijn het eens over de oprichting van een reserve van 1.500 Europese grenswachters die binnen drie dagen kan uitrukken wanneer de controle aan één van de buitengrenzen ernstige tekortkomingen vertoont. De lidstaten hopen daarover voor de zomer een akkoord te bereiken met het Europees Parlement.De humanitaire hulp voor Griekenland en de oprichting van een Europese kust- en grenswacht zijn twee dossiers die donderdag de revue zullen passeren wanneer de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie zich in Brussel opnieuw over de vluchtelingencrisis buigen. De ministers zullen er ook praten over een herlancering van het Europese spreidingsplan voor asielzoekers. In afwachting van meer duidelijkheid staan de omstreden Europees-Turkse plannen nog niet formeel op de agenda. (Belga/NSK)