Griezelclowns en dreigementen verstoren scholen in VS

Archiefbeeld van een clownconventie © BELGAIMAGE
Rudi Rotthier

Sinds de zomer zijn de VS in de ban van ‘griezelclowns’, clowns die schrik willen aanjagen. En het fenomeen verspreidt zich snel. Deze week zijn er “honderden” aanvallen of vooral dreigementen geweest, die scholen en universiteiten viseren. Met Halloween in aantocht is er weinig kans dat de rage stokt.

Het griezelclownfenomeen begon, volgens de Los Angeles Times, in augustus met valse geruchten. In de staat South Carolina, zo gingen die geruchten, zouden clowns kinderen in bosjes gelokt hebben.

Maar na korte tijd bleek het niet langer om geruchten te gaan. Op steeds meer plaatsen, in steeds meer staten, probeerden clowns met lugubere maskers mensen schrik aan te jagen.

De LA Times concentreert zich op de gevallen in de eigen staat, Californië.

Recent zijn bijvoorbeeld in LA clowns gesignaleerd die met een keukenmes naar passanten mikken, en die de schrikreacties op video vastleggen.

Die clowns hebben volgens de politie ten minste drie keer toegeslagen. Ze proberen, zegt een politiewoordvoerder, “alleen de slachtoffers schrik aan te jagen”.

Elders in Californië, in Modesto, heeft de politie een aanmaning aan bewoners verstuurd: “Als je iets of iemand ziet die verdacht is, daarbij personen gekleed als clowns, mijd dan contact en neem onmiddellijk contact op met ons”.

Arrestaties

Hoeveel clowns er eigenlijk opdagen is onduidelijk. Veel frequenter zijn dreigementen, die in de meeste gevallen tegen scholen gericht zijn.

Begin deze week, aldus de LA Times, werden online dreigementen gelanceerd tegen studenten en leerkrachten van scholen in Oakland, Fairfield en Sacramento.

De dreigementen waren niet mis. De Times citeert Jeff Osgood van de politie in Fairfield: een groep die zichzelf de ‘ClownGanng’ noemt, dreigt ermee mensen in enkele scholen te doden of te kidnappen. De dreigementen worden niet beschouwd als geloofwaardig, al veroorzaken ze telkens wel ongerustheid.

Tot dusver zijn in enkele gevallen de auteurs van de dreigementen opgespoord, telkens jonge tieners. Een 12-jarige jongen dreigde met een clownaanval in Clovis. Twee 14-jarige meisjes werden gearresteerd in Fresno: ze zouden ermee gedreigd hebben dat clowns een bloedbad zouden aanrichten in scholen in die stad.

“We hebben hier de buik van vol”, aldus een politiecommissaris. “We willen dat het ophoudt”.

Menigte om middernacht

Aan de andere kant van het land bericht The Washington Post over soortgelijke problemen in hoofdstad Washington DC en in de aanpalende staten Virginia en Maryland.

Dinsdag, aldus de krant, kort na middernacht, maakten clowns hun opwachting aan de John Madison Universiteit in Harrisonburg, Virginia.

Althans, er verschenen onduidelijke foto’s op sociale media. Een menigte stroomde samen om een clown of meerdere clowns aan te pakken, te vangen of te verjagen. De studenten waren gewapend met pepperspray.

“Mensen voelden zich veilig in de menigte”, aldus student Diego Jauregui, “Ze bespraken wat ze zouden doen als ze een clown zouden vinden”. Ze hadden afgesproken dat ze er de politie zouden bijhalen.

Dit was volgens de Post “een van honderden” incidenten die er deze week al geweest zijn aan middelbare scholen en in het hoger onderwijs, en die leiden tot plaatselijke “hysterie”.

Woensdag werd Northwestern High School in Prince George, Maryland, gesloten na een Instagram-dreigement van een clown. Een scholier in een andere school bracht een mes naar de klas om zich te kunnen verdedigen tegen een clownaanval.

In Washington DC zelf werd een school bedreigd met kidnapping en een bomaanslag.

In al die gevallen zijn de autoriteiten geneigd, zoals in Californië, te geloven dat het om uit de hand gelopen grappen gaat, of na-aperij, maar ze nemen de dreigementen tot op zekere hoogte ook ernstig, al was het maar omdat ze echte ongerustheid veroorzaken – zeker in een land waar geweld op school geregeld het nieuws haalt.

Stephen King sust

De politie en schooldirecties proberen in hun communicatie zoveel mogelijk de term ‘clown’ te vermijden, aldus de Post, ook weer gelet op het “besmettend” karakter van het nieuws.

Dat belet niet dat de clowndreiging een onderwerp is van discussie, zowel bij ouders als jongeren.

“Het gaat voor 100 procent om schelmenstreken”, aldus een ouder, “er is geen dreiging en er is niet echt iets aan de hand. Maar het is oktober, en Halloween staat voor de deur, en die 13-jarigen begrijpen niet welke angsten ze ouders bezorgen. Ze zien de lol maar vatten de gevolgen niet van wat ze doen”.

Wat de clowns ineens populair maakt bij grappenmakers is niet duidelijk. Volgens sommigen, schrijft de Post, ligt de oorsprong bij een tv-figuur, Twisty, een psychotische clown in de tv-serie ‘American Horror Story’.

Horrorauteur Stephen King, die zelf ooit een moordende clown bedacht, probeerde maandag de clownhaat en -hysterie te bekoelen met een tweet: “De meeste clowns zijn goed, proberen kindjes op te vrolijken, brengen mensen aan het lachen”.

Het punt is, aldus de LA Times, dat weinigen met de huidige clownrage lachen.

De ‘echte’ clowns, zij die geld verdienen met optredens, zijn voor een stuk de dupe – zij worden veel minder voor kinderfeestjes uitgenodigd nu de nadruk ligt op schrik en niet op amusement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content