Op videobeelden die persagentschap Associated Press maakte, is te zien dat het ooit zo weelderige mausoleum is herleid tot een hoop puin. Alleen enkele pilaren die het dak ondersteunden, staan nog recht. Dat meldt nieuwszender Al-Jazeera.

'Geen lichaam'

Het mausoleum bevindt zich in het dorpje Al-Awja ten zuiden van Tikrit, de geboortestad van Saddam Hoessein. Tikrit is sinds juni vorig jaar in handen van Islamitische Staat, maar het Iraakse leger is samen met door de Iraanse regering gesteunde sjiitische milities begonnen aan een offensief om de stad op 140 kilometer van te heroveren.

Het lichaam van Saddam, die eind 2006 werd opgehangen, bevond zich echter niet meer in het graf. Volgens de BBC werd het vorig jaar door de lokale soennitische bevolking overbracht naar een andere, onbekende locatie vanwege de gevechten.

Sjiieten

Nog volgens Al-Jazeera zijn de grote afbeeldingen van Saddam die het mausoleum sierden, vervangen door sjiitische vlaggen en foto's van leiders van de sjiitische milities, onder wie de Iraanse generaal Qassem Soleimani. (KVDA)

Op videobeelden die persagentschap Associated Press maakte, is te zien dat het ooit zo weelderige mausoleum is herleid tot een hoop puin. Alleen enkele pilaren die het dak ondersteunden, staan nog recht. Dat meldt nieuwszender Al-Jazeera.Het mausoleum bevindt zich in het dorpje Al-Awja ten zuiden van Tikrit, de geboortestad van Saddam Hoessein. Tikrit is sinds juni vorig jaar in handen van Islamitische Staat, maar het Iraakse leger is samen met door de Iraanse regering gesteunde sjiitische milities begonnen aan een offensief om de stad op 140 kilometer van te heroveren.Het lichaam van Saddam, die eind 2006 werd opgehangen, bevond zich echter niet meer in het graf. Volgens de BBC werd het vorig jaar door de lokale soennitische bevolking overbracht naar een andere, onbekende locatie vanwege de gevechten.Nog volgens Al-Jazeera zijn de grote afbeeldingen van Saddam die het mausoleum sierden, vervangen door sjiitische vlaggen en foto's van leiders van de sjiitische milities, onder wie de Iraanse generaal Qassem Soleimani. (KVDA)