Het graf van de ouders van Adolf Hitler in het Oostenrijkse stadje Leonding is verwijderd. Niet omdat er niemand meer een groet kwam brengen, integendeel: het graf werd overstelpt door neonazi's, zo meldt pastoor Kurt Pittertschatscher.

Bedevaartsoord

Pittertschatscher citeert uit een brief die hij gekregen heeft van een oudere vrouw die verre familie is van de dictator en die het graf onderhield. Maar zij zag het niet zitten om de concessie te verlengen: "Ik vrees dat het graf van mijn voorouders door neonazi's misbruikt wordt als bedevaartsoord", zo schrijft ze. "Daarom heb ik besloten de concessie niet te verlengen".

SS

In november plaatste iemand een vaas met het symbool van de SS op de grafzerk van Alois en Klara Hitler, terwijl in 2009 een herdenkingsplaat werd aangetroffen naar aanleiding van de 120ste geboortedag van hun zoon.

Toeristen

Busladingen vol neonazi's hebben het graf al bezocht, zegt ook Robert Eiter, een vooraanstaande Oostenrijkse anti-fascist die jarenlang ijverde voor het verwijderen van het graf. Ook nieuwsgierige toeristen kwamen regelmatig langs.

"De grote grafsteen is ondertussen verwijderd en de rustplaats kan nu door een andere familie gebruikt worden, maar de stoffelijke resten van Hitlers ouders worden niet verwijderd", aldus Pittertschatscher. (Belga/EE)

Het graf van de ouders van Adolf Hitler in het Oostenrijkse stadje Leonding is verwijderd. Niet omdat er niemand meer een groet kwam brengen, integendeel: het graf werd overstelpt door neonazi's, zo meldt pastoor Kurt Pittertschatscher. Bedevaartsoord Pittertschatscher citeert uit een brief die hij gekregen heeft van een oudere vrouw die verre familie is van de dictator en die het graf onderhield. Maar zij zag het niet zitten om de concessie te verlengen: "Ik vrees dat het graf van mijn voorouders door neonazi's misbruikt wordt als bedevaartsoord", zo schrijft ze. "Daarom heb ik besloten de concessie niet te verlengen". SS In november plaatste iemand een vaas met het symbool van de SS op de grafzerk van Alois en Klara Hitler, terwijl in 2009 een herdenkingsplaat werd aangetroffen naar aanleiding van de 120ste geboortedag van hun zoon. Toeristen Busladingen vol neonazi's hebben het graf al bezocht, zegt ook Robert Eiter, een vooraanstaande Oostenrijkse anti-fascist die jarenlang ijverde voor het verwijderen van het graf. Ook nieuwsgierige toeristen kwamen regelmatig langs. "De grote grafsteen is ondertussen verwijderd en de rustplaats kan nu door een andere familie gebruikt worden, maar de stoffelijke resten van Hitlers ouders worden niet verwijderd", aldus Pittertschatscher. (Belga/EE)