De brand in de fabriek van Shell in Moerdijk is geblust. Dat heeft de gemeente laten weten. De situatie op het industrieterrein is veilig. Omwonenden hoeven hun ramen en deuren niet meer gesloten te houden. Er zijn twee lichtgewonden, meldt burgemeester van Moerdijk Jac Klijs.

Bij de explosies is ethylbenzeen vrijgekomen. "Dat is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, maar het kan wel leiden tot neerdwarrelen van stofjes", zei Klijs. Ethylbenzeen kan wel leiden tot geïrriteerde ogen en luchtwegen. Mensen die zulke klachten krgeen, wdr aangeraden om contact op te nemen met hun huisarts.

Vlammenzee

De explosies deden zich voor bij een reactorvat op de raffinaderij. Het vat werd onderhouden en was daarom niet in gebruik. Volgens Klijs is het vat ingestort, waarbij een vloeistof vrijkwam. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend.

De knal werd in de wijde omgeving gehoord en gevoeld. Op Twitter melden dinsdagavond bewoners uit de wijde omtrek van Moerdijk dat ze explosies hebben gehoord. Meldingen van ontploffingen komen onder meer uit Bleiswijk, Delft, Zevenbergen, Lekkerkerk en Klundert. Mensen zeggen dat ze deuren hoorden klapperen of aan een aardschok dachten. Ook zijn er meldingen van een vlammenzee die van ver is te zien.

Scheepvaart stilgelegd

Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg in Moerdijk. Aan de andere kant van het industrieterrein is het terrein waar begin 2011 een enorme brand woedde bij Chemie Pack. Het bedrijf ging volledig in vlammen op. Het water en de bodem raakten ernstig vervuild. Moerdijk bevindt zich 30 kilometer ten noorden van Antwerpen en even ten noorden van Breda, aan het Hollands Diep, bij de monding van de rivieren Maas en Waal en Maas.

Het scheepvaartverkeer op het Hollands Diep in de buurt van Moerdijk werd een tijd stilgelegd. Ook de op- en afritten van de snelweg A17 werden afgesloten. Een deel van het industrieterrein is inmiddels weer vrijgegeven. Er werden geen woningen ontruimd. Dat meldt de gemeente Moerdijk. (Belga/TV)

De brand in de fabriek van Shell in Moerdijk is geblust. Dat heeft de gemeente laten weten. De situatie op het industrieterrein is veilig. Omwonenden hoeven hun ramen en deuren niet meer gesloten te houden. Er zijn twee lichtgewonden, meldt burgemeester van Moerdijk Jac Klijs. Bij de explosies is ethylbenzeen vrijgekomen. "Dat is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, maar het kan wel leiden tot neerdwarrelen van stofjes", zei Klijs. Ethylbenzeen kan wel leiden tot geïrriteerde ogen en luchtwegen. Mensen die zulke klachten krgeen, wdr aangeraden om contact op te nemen met hun huisarts. De explosies deden zich voor bij een reactorvat op de raffinaderij. Het vat werd onderhouden en was daarom niet in gebruik. Volgens Klijs is het vat ingestort, waarbij een vloeistof vrijkwam. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend. De knal werd in de wijde omgeving gehoord en gevoeld. Op Twitter melden dinsdagavond bewoners uit de wijde omtrek van Moerdijk dat ze explosies hebben gehoord. Meldingen van ontploffingen komen onder meer uit Bleiswijk, Delft, Zevenbergen, Lekkerkerk en Klundert. Mensen zeggen dat ze deuren hoorden klapperen of aan een aardschok dachten. Ook zijn er meldingen van een vlammenzee die van ver is te zien. Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg in Moerdijk. Aan de andere kant van het industrieterrein is het terrein waar begin 2011 een enorme brand woedde bij Chemie Pack. Het bedrijf ging volledig in vlammen op. Het water en de bodem raakten ernstig vervuild. Moerdijk bevindt zich 30 kilometer ten noorden van Antwerpen en even ten noorden van Breda, aan het Hollands Diep, bij de monding van de rivieren Maas en Waal en Maas.Het scheepvaartverkeer op het Hollands Diep in de buurt van Moerdijk werd een tijd stilgelegd. Ook de op- en afritten van de snelweg A17 werden afgesloten. Een deel van het industrieterrein is inmiddels weer vrijgegeven. Er werden geen woningen ontruimd. Dat meldt de gemeente Moerdijk. (Belga/TV)