Gezondheidswaakhond VS dreigt elektronische sigaret in de ban te slaan

© Belga

Het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap FDA dreigt om elektronische sigaretten met een smaakje van de markt halen indien de industrie niet meer stappen onderneemt tegen het gebruik door jongeren. Steeds meer minderjarigen in de VS zijn aan de e-sigaret verslingerd.

Topman Scott Gottlieb laat weten dat de Food and Drug Administration dra data vrijgeeft die een ‘substantiële toename’ aantonen van het aantal jongeren dat ‘dampt’ in vergelijking met 2017. Het probleem heeft ‘epidemische proporties’ aangenomen, luidt het.

‘Ik ben steeds ongeruster omwille van het toenemende gebruik door jongeren van deze producten. Ik ben ontgoocheld in de stappen die de bedrijven ondernomen hebben om het probleem aan te pakken’, aldus Gottlieb.

Concreet kregen vijf belangrijke fabrikanten woensdag de boodschap dat ze zestig dagen de tijd hebben om stappen te nemen tegen het jongerengebruik. Zoniet kan de FDA hen opleggen om de verkoop van producten die populair zijn bij jongeren, te stoppen. Het gaat om de producten Juul, MarkTen, blu, Vuse en Logic, waarvan er enkele in handen zijn van tabaksbedrijven.

Het nieuws deed het aandeel van tabaksproducenten ironischerwijs enkele procenten stijgen. Rokers die overgestapt zijn op de elektronische sigaret, zouden immers terugkeren naar de traditionele sigaret als de e-sigaret met smaakje niet meer op de markt is.

Om op de markt te kunnen blijven, zouden de bedrijven moeten aantonen dat de voordelen voor volwassen rokers meer doorwegen dan de nadelen van dampen bij jongeren. ‘Ik heb zeker bewijs in mijn bezit dat dit garandeert’, aldus de FDA-topman.

Van de 3,6 miljoen jongeren uit het middelbaar onderwijs in de VS die aangeven dat ze tabaksproducten gebruiken, gebruiken er 2,1 miljoen de e-sigaret.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content