In de loop van de nacht verklaarde de opperbevelhebber van het Burundese leger, generaal Prime Niyongabo, via de radio dat de staatsgreep tegen president Pierre Nkurunziza was verijdeld. Woensdag had de rebellerende generaal Godefroid Niyombareaangekondigd dat er een staatsgreep tegen de president had plaatsgevonden.

Het leger, zo zei de opperbevelhebber via de radio, "roept de rebellen op zich over te geven". De "controle over het presidentschap en het presidentieel paleis" was volgens hem teruggewonnen.

'Het kwade en de leugen'

De woordvoerder van de rebellen, politiecommissaris Vénon Ndabaneze, wees de verklaring via het persagentschap AFP van de hand, en verklaarde dat zijn kamp de luchthaven controleert. De opperbevelhebber, zo zei hij, "maakt deel uit van het kamp van het kwade en van de leugen". Omdat de rebellen de luchthaven controleren kon volgens hem het vliegtuig van president Nkurunziza niet landen. De president was tijdens de couppoging op bezoek in Tanzania, voor een regionale top over Burundi, en kon na de coup niet landen in eigen land. Volgens bepaalde bronnen is hij in Kampala, Oeganda, geland.

Derde ambtstermijn

Er waren internationaal vragen gerezen over de beslissing van de president om zich in juni kandidaat te stellen voor een derde ambtstermijn. Die beslissing, die ingaat tegen de grondwet, die maximum 2 ambstermijnen voorziet, leidde tot massale protesten in het land.

Volgens Vénon Ndabaneze zijn het presidentieel paleis en de radio in handen van loyalisten gebleven omdat de rebellen "bloedvergieten willen vermijden".

Generaal Niyombare is een gewezen medestander van president Pierre Nkurunziza. Tijdens de burgeroorlog (1993-2006) streden ze aan dezelfde kant.

De correspondent van Le Monde, Jean-Philippe Rémy, meldt intussen op de website van de krant dat er in de hoofdstad gevechten aan de gang zijn, "en niet alleen met kalashnikovs". De gevechten zijn vooral in het stadcentrum aan de gang, rond het radiogebouw, schrijft hij.

(Belga/RR)

In de loop van de nacht verklaarde de opperbevelhebber van het Burundese leger, generaal Prime Niyongabo, via de radio dat de staatsgreep tegen president Pierre Nkurunziza was verijdeld. Woensdag had de rebellerende generaal Godefroid Niyombareaangekondigd dat er een staatsgreep tegen de president had plaatsgevonden.Het leger, zo zei de opperbevelhebber via de radio, "roept de rebellen op zich over te geven". De "controle over het presidentschap en het presidentieel paleis" was volgens hem teruggewonnen.De woordvoerder van de rebellen, politiecommissaris Vénon Ndabaneze, wees de verklaring via het persagentschap AFP van de hand, en verklaarde dat zijn kamp de luchthaven controleert. De opperbevelhebber, zo zei hij, "maakt deel uit van het kamp van het kwade en van de leugen". Omdat de rebellen de luchthaven controleren kon volgens hem het vliegtuig van president Nkurunziza niet landen. De president was tijdens de couppoging op bezoek in Tanzania, voor een regionale top over Burundi, en kon na de coup niet landen in eigen land. Volgens bepaalde bronnen is hij in Kampala, Oeganda, geland.Er waren internationaal vragen gerezen over de beslissing van de president om zich in juni kandidaat te stellen voor een derde ambtstermijn. Die beslissing, die ingaat tegen de grondwet, die maximum 2 ambstermijnen voorziet, leidde tot massale protesten in het land. Volgens Vénon Ndabaneze zijn het presidentieel paleis en de radio in handen van loyalisten gebleven omdat de rebellen "bloedvergieten willen vermijden".Generaal Niyombare is een gewezen medestander van president Pierre Nkurunziza. Tijdens de burgeroorlog (1993-2006) streden ze aan dezelfde kant.De correspondent van Le Monde, Jean-Philippe Rémy, meldt intussen op de website van de krant dat er in de hoofdstad gevechten aan de gang zijn, "en niet alleen met kalashnikovs". De gevechten zijn vooral in het stadcentrum aan de gang, rond het radiogebouw, schrijft hij.(Belga/RR)