De koning van Spanje, Juan Carlos, treedt vanavond na een heerschappij van 39 jaar af waarna zijn zoon Felipe het roer overneemt. De 76-jarige Juan Carlos blijft nog koning tot middernacht. Zodra de nieuwe wet daartoe in het Spaanse staatsblad verschijnt, zal de 46-jarige kroonprins Felipe koning Felipe VI worden tijdens een feestelijke ceremonie donderdagmorgen.

Het Spaanse Hogerhuis maakte de weg voor de troonwissel eerder vrij door een wet aan te nemen die het mogelijk maakt voor Juan Carlos om af te treden. Tijdens een parlementaire zitting van beide kamers in het parlement zal Felipe donderdag tot koning gekroond worden. Daarbij zullen geen buitenlands staatshoofden aanwezig zijn. Omwille van de crisis koos het koningshuis ervoor om de troonswissel sober te houden.

Protesten

Naar aanleiding van de ceremonie worden heel wat veiligheidsmaatregelen genomen. Vijfduizend veiligheidsmensen moeten garanderen dat alles vlekkeloos verloopt. Anarchistische groepen, die de ceremonie zouden kunnen verstoren, worden extra in de gaten gehouden door het staatsapparaat. Tegenstanders van de monarchie hebben protestacties gepland in het centrum van de hoofdstad.

Om risico's te vermijden, worden protesten tijdens de ceremonie in het parlement verboden. Wie denkt dat de troonswissel in Spanje tot hevige opwinding leidt, komt echter bedrogen uit. De historische gebeurtenis dreigt qua publieke aandacht tussen de plooien te vallen omwille van de WK-match die het Spaanse nationale team tegen Chili speelt. (Belga/AVE)

De koning van Spanje, Juan Carlos, treedt vanavond na een heerschappij van 39 jaar af waarna zijn zoon Felipe het roer overneemt. De 76-jarige Juan Carlos blijft nog koning tot middernacht. Zodra de nieuwe wet daartoe in het Spaanse staatsblad verschijnt, zal de 46-jarige kroonprins Felipe koning Felipe VI worden tijdens een feestelijke ceremonie donderdagmorgen.Het Spaanse Hogerhuis maakte de weg voor de troonwissel eerder vrij door een wet aan te nemen die het mogelijk maakt voor Juan Carlos om af te treden. Tijdens een parlementaire zitting van beide kamers in het parlement zal Felipe donderdag tot koning gekroond worden. Daarbij zullen geen buitenlands staatshoofden aanwezig zijn. Omwille van de crisis koos het koningshuis ervoor om de troonswissel sober te houden. Naar aanleiding van de ceremonie worden heel wat veiligheidsmaatregelen genomen. Vijfduizend veiligheidsmensen moeten garanderen dat alles vlekkeloos verloopt. Anarchistische groepen, die de ceremonie zouden kunnen verstoren, worden extra in de gaten gehouden door het staatsapparaat. Tegenstanders van de monarchie hebben protestacties gepland in het centrum van de hoofdstad.Om risico's te vermijden, worden protesten tijdens de ceremonie in het parlement verboden. Wie denkt dat de troonswissel in Spanje tot hevige opwinding leidt, komt echter bedrogen uit. De historische gebeurtenis dreigt qua publieke aandacht tussen de plooien te vallen omwille van de WK-match die het Spaanse nationale team tegen Chili speelt. (Belga/AVE)