Het gaat om "Fruits sur une table ou nature au petit chien" van Paul Gauguin (1848-1903) en "La femme aux deux fauteuils" van Pierre Bonnard (1867-1947).

De beide schilderijen legden een ongelooflijk parcours af. Ze werden in 1970 in Londen gestolen uit het huis van de rijke familie Mark-Kennedy en doken enige tijd later op in Turijn, waar ze, achtergelaten op een trein van Parijs naar Turijn, gevonden werden door Italiaans spoorwegpersoneel.

De Italiaanse Spoorwegen hadden geen idee van welke meesterwerken ze precies in handen hadden en verkochten de twee schilderijen in 1975 op een veiling van hun verloren voorwerpen. Een kunstminnende Fiat-arbeider kocht de werken voor 45.000 lire, vandaag ongeveer 250 euro, en hing ze veertig jaar lang in zijn keuken, eerst in Turijn en na zijn pensioen in zijn thuisstreek op Sicilië.

35 miljoen euro

Een Italiaans politieteam gespecialiseerd in kunstdiefstallen kwam de twee schilderijen afgelopen zomer op het spoor nadat het foto's van beide werken in haar bezit kreeg. De politie kon de gepensioneerde man overtuigen de werken aan hen over te dragen.

Het schilderij van Gauguin zou volgens schattingen tussen 15 en 35 miljoen euro waard zijn, dat van Bonnard ongeveer 600.000 euro. Wat er nu met beide schilderijen gaat gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Het koppel van wie de werken werden gestolen, is overleden en zou geen erfgenamen hebben. Een beslissing komt nu toe aan het Italiaanse gerecht. (Belga/TE)

Het gaat om "Fruits sur une table ou nature au petit chien" van Paul Gauguin (1848-1903) en "La femme aux deux fauteuils" van Pierre Bonnard (1867-1947). De beide schilderijen legden een ongelooflijk parcours af. Ze werden in 1970 in Londen gestolen uit het huis van de rijke familie Mark-Kennedy en doken enige tijd later op in Turijn, waar ze, achtergelaten op een trein van Parijs naar Turijn, gevonden werden door Italiaans spoorwegpersoneel. De Italiaanse Spoorwegen hadden geen idee van welke meesterwerken ze precies in handen hadden en verkochten de twee schilderijen in 1975 op een veiling van hun verloren voorwerpen. Een kunstminnende Fiat-arbeider kocht de werken voor 45.000 lire, vandaag ongeveer 250 euro, en hing ze veertig jaar lang in zijn keuken, eerst in Turijn en na zijn pensioen in zijn thuisstreek op Sicilië. Een Italiaans politieteam gespecialiseerd in kunstdiefstallen kwam de twee schilderijen afgelopen zomer op het spoor nadat het foto's van beide werken in haar bezit kreeg. De politie kon de gepensioneerde man overtuigen de werken aan hen over te dragen. Het schilderij van Gauguin zou volgens schattingen tussen 15 en 35 miljoen euro waard zijn, dat van Bonnard ongeveer 600.000 euro. Wat er nu met beide schilderijen gaat gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Het koppel van wie de werken werden gestolen, is overleden en zou geen erfgenamen hebben. Een beslissing komt nu toe aan het Italiaanse gerecht. (Belga/TE)