Groot-Brittannië en Argentinië herdenken de Falklandoorlog tussen beiden. Nu 30 jaar geleden zorgt het conflict nog steeds voor spanningen tussen beide landen.
Hernieuwde spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië tekenen de dertigste verjaardag van de oorlog om de Falklandeilanden, zo meldt de BBC. Bij de Falklandoorlog kwamen 225 Britse en 650 Argentijnse soldaten om.
Het Groot-Brittannië van Margaret Thatcher stuurde interventietroepen nadat Argentinië de eilanden had bezet op 2 april 1982. Sinds 1833 staan de Falklandeilanden onder Britse controle, maar Argentinië maakt(e) er ook aanspraak op omdat zij de eilanden zouden geërfd hebben van Spanje.
Ook al werd het conflict om de Falklands in het voordeel van Groot-Brittannië beslecht, toch heeft Argentinië de aanspraak op het eiland herhaald. Brits premier David Cameron verklaarde dat hij blijft vasthouden aan de Britse soevereiniteit van de eilanden.
Cameron: ‘Terechte trots op onze rol’
“Dertig jaar geleden waren de mensen van de Falklandeilanden het slachtoffer van een daad van agressie, die hun vrijheid en hun manier van leven bedreigde. Vandaag is een dag om te herdenken en na te denken: een dag om zij die hun leven verloren te herdenken – zowel onze soldaten als de Argentijnse.”
Cameron zong de lof van de “heroïsche” soldaten, mariniers en piloten die de eilanden bevrijd hebben van de Argentijnen. “We zijn terecht trots op de rol die we speelden in het rechtzetten van een fundamenteel onrecht. En de mensen van de Falklands kunnen terecht trots zijn op de voorspoedige en veilige toekomst die ze opgebouwd hebben sinds 1982.”
Cameron: ‘Vandaag staan we achter hetzelfde principe als toen’
In zijn rede zat ook een duidelijke vingerwijzing naar de huidige situatie: “Groot-Brittannië blijft toegewijd de rechten verdedigen van de Falklandeilanden en die van haar bewoners om te beschikken over hun eigen toekomst. Dat was het fundamentele principe dat op het spel stond 30 jaar geleden. Vandaag staan we nog steeds achter dat principe.”
Argentinië beschuldigt Britten van militarisering
Argentinië liet weten te willen onderhandelen over de soevereiniteit van de Falklands. Dat kan voor de Britten niet zonder de toestemming van de bewoners. De Argentijnse aanspraak is er in die 30 jaar dus niet minder op geworden, aldus de BBC. Londen beschuldigt Buenos Aires van een economische blokkade op de Falklands, nadat Argentinië weigerde enkele schepen onder Falklandvlag weigerde toe te laten in haar havens.
Argentinië klaagt dan weer de Britse “militarisering” van het zuiden van de Atlantische Oceaan aan, nadat de Royal Navy aankondigde er de nieuwe oorlogsschepen in te zetten.
Volgens BBC-journalist John Simpson is een nieuw gewapend conflict onwaarschijnlijk, maar gebruikt Argentinië nu diplomatieke middelen in de strijd om de Falklands. (SD)
Verloop Falklandoorlog:
2 april: Argentinië valt de Falklandeilanden binnen. Ook ander Brits gebied wordt bezet.
5 april: Een Britse vloot van meer dan 100 schepen zet koers richting het zuiden van de Atlantische Oceaan.
25 april: Groot-Brittannië herovert South Georgia.
2 mei: Er vallen 320 doden als de Argentijnse cruiser General Belgrano tot zinken wordt gebracht door HMS (Her Majesty’s Ship) Conqueror.
21 mei: Drieduizend Britse soldaten vallen San Carlos (Oost-Falkland) binnen.
28 – 29 mei: De Britse troepen heroveren Goose Green.
8 juni: Een Britse landingsbaan in Fitzroy wordt gebombardeed, meer dan 50 man komt om.
14 juni: De Argentijnen geven zich over.
Het conflict kostte het leven aan 3 burgers, 255 Britse soldaten en 650 Argentijnen.