Gerecht beveelt Obama om drone-memo’s vrij te geven

Droens: niet zo veilig als gedacht. © Reuters

Een rechtbank in New York heeft de Amerikaanse regering bevolen om een memo publiek te maken die de drone-aanval op de radicale moslimpredikant (en VS-staatsburger) Anwar Al-Awlaki in 2011 rechtvaardigen.

De drie rechters van het Hof van beroep in New York komen daarmee tegemoet aan een verzoek van de krant The New York Times, dat de informatie opeist in naam van de persvrijheid. De journalisten zochten meer bepaald naar informatie over drone-aanvallen uit 2011 in Jemen op een aantal terreurverdachten die de Amerikaanse nationaliteit hadden.

Dodelijk geweld

Eén van hen was Anwar Al-Awlaki, een in San Diego geboren, extremistische moslimpredikant. Hij werd ervan verdacht wordt dat hij de inspiratie was voor de dodelijke schietpartij op de legerbasis Fort Hood in 2009 en de mislukte aanslag op een Amerikaans verkeersvliegtuig op kerstdag datzelfde jaar.

Al-Awlaki kwam om bij de drone-aanval in Jemen. Daarover bestaat nog steeds heel wat discussie in de VS. De regering houdt staande dat ze het recht had om Al-AWlaki uit te schakelen, omdat hij een klaar en duidelijk gevaar vormde voor Amerikaanse levens. Sceptici zeggen dat de Amerikaanse grondwet het gebruik van dodelijk geweld zonder vorm van proces tegen Amerikaanse staatsburgers vervbiedt.

Geen reden tot geheimhouding

In het 56 pagina’s tellende arrest stellen de rechters unaniem dat er geen bijzondere redenen bestaan om informatie achter te houden waarover president Barack Obama en andere beleidsmakers al publieke verklaringen hebben gedaan. Het Hof screende alle documenten en beveelt het ministerie van Justitie om de meeste documenten vrij te geven.

Het arrest van het hof van beroep draait een beslissing uit januari vorig jaar terug. Toen oordeelde een rechtbank dat de Amerikaanse regering de wet niet had overtreden met haar beslissing om de documenten niet vrij te geven. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content