Cyprus heeft voor zes maanden het voorzitterschap van de Europese Unie overgenomen.

Het EU-voorzitterschap roteert elke zes maanden tussen de 27 lidstaten. Cyprus bekleedt deze rol voor het eerst sinds de toetreding van de republiek tot de EU in mei 2004.

Turkse bezetting

Voor de regering in Nicosia is het voorzitterschap een zware opdracht. Cyprus is het enige land van de EU dat deels bezet is. In het noordelijke deel van het eiland zijn sinds 1974 naar schatting 40.000 Turkse soldaten gelegerd.

Turkije is kandidaat om lid te worden van de EU, maar erkent de republiek Cyprus niet omdat een oplossing uitblijft voor het eiland. In het noorden is de 'Turkse Republiek Noord-Cyprus' gevestigd. Turkije is de enige staat die deze republiek erkent. Ankara wil niet met het Cypriotische voorzitterschap van de EU-Raad praten.

Financiële hulp

Cyprus wordt ook het eerste land dat als voorzitter onder de financiële paraplu van de EU moet werken. Het land vroeg de voorbije week financiële steun van de Europese noodfondsen EFSF en ESM aan om zijn financiële sector te beschermen. Cypriotische banken zijn nauw verweven met buurland Griekenland en zijn daardoor ook besmet door de Griekse financiële crisis. (Belga/KVDA)

Cyprus heeft voor zes maanden het voorzitterschap van de Europese Unie overgenomen. Het EU-voorzitterschap roteert elke zes maanden tussen de 27 lidstaten. Cyprus bekleedt deze rol voor het eerst sinds de toetreding van de republiek tot de EU in mei 2004. Turkse bezetting Voor de regering in Nicosia is het voorzitterschap een zware opdracht. Cyprus is het enige land van de EU dat deels bezet is. In het noordelijke deel van het eiland zijn sinds 1974 naar schatting 40.000 Turkse soldaten gelegerd. Turkije is kandidaat om lid te worden van de EU, maar erkent de republiek Cyprus niet omdat een oplossing uitblijft voor het eiland. In het noorden is de 'Turkse Republiek Noord-Cyprus' gevestigd. Turkije is de enige staat die deze republiek erkent. Ankara wil niet met het Cypriotische voorzitterschap van de EU-Raad praten. Financiële hulp Cyprus wordt ook het eerste land dat als voorzitter onder de financiële paraplu van de EU moet werken. Het land vroeg de voorbije week financiële steun van de Europese noodfondsen EFSF en ESM aan om zijn financiële sector te beschermen. Cypriotische banken zijn nauw verweven met buurland Griekenland en zijn daardoor ook besmet door de Griekse financiële crisis. (Belga/KVDA)