Georgië en Navo lanceren omstreden militaire oefening aan Russische grens

01/08/18 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:15

Bron: Belga

Enkele dagen voor de tiende verjaardag van de blitzoorlog met Rusland heeft Georgië samen met de NAVO een grootschalige militaire oefening gelanceerd. Onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Turkije tekenen present voor de oefeningen, die plaatsvinden onder de naam Noble Partner 2018.

Georgië en Navo lanceren omstreden militaire oefening aan Russische grens

De gezamenlijke militaire oefening tussen NAVO-partners en Georgië. © Belga

De militaire oefening is volgens Gerogische minister van Defensie Levan Izoria 'nog maar eens een bewijs van de toenemende steun van onze strategische partners voor Georgië'.

Georgië hoopt op het lidmaatschap van de Navo. De leiders van de militaire alliantie hadden in 2008 beloofd dat die dag ooit zou komen. Het kleine land in de Kaukasus verzeilde in augustus van dat jaar in een blitzoorlog met Rusland, dat resulteerde in de Russische erkenning van de onafhankelijkheid van de twee pro-Russische separatistische regio's Zuid-Ossetië en Abkhazië. De twee republieken hadden zich in 1992 afgescheiden van Georgië. Rusland, dat beducht is voor de ontplooiing van Navo-troepen aan zijn grenzen, verzet zich categoriek tegen de toetreding van Georgië tot de NAVO.

De woensdag gelanceerde oefening, waaraan onder meer 3.000 Georgische soldaten deelnemen, loopt tot 15 augustus. Het is niet de eerste keer dat Georgië en de NAVO uitgebreid samenwerken. Georgië nam als externe partner eerder al deel aan de NAVO-operaties in Afghanistan en Irak.

Lees ook: Trump maakt de juiste beslissing over de uitbreiding van de NAVO

Onze partners