De machtsovername in Syrië door de Islamitische Staat (IS) was grondig voorbereid en gepland door de terreurgroep. Tegenstanders werden door predikers, ingeschakeld als spionnen, nauwlettend in de gaten gehouden. Religie was daarbij ondergeschikt, blijkt geheime documenten van IS, die het Duitse tijdschrift Der Spiegel kon inkijken.

De handgeschreven documenten en organigrammen tonen voor het eerst hoe IS opgebouwd is en de strategie achter de machtsovername in Syrië. 'De documenten bewijzen dat IS te werk gaat als een ware inlichtingenstaat', schrijft Der Spiegel. 'Grootschalige spionage en moord, zijn belangrijke technieken om het doel te bereiken.'

Drie stappen

Het merendeel van de documenten zijn afkomstig van de Iraakse kolonel van de inlichtingendienst Haji Bakar. In 2004 liep hij over naar de voorloper van IS en in 2010 zou hij IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi geholpen hebben macht te verwerven. In 2012 kwam Bakar om het leven in Syrië.

Het tijdschrift maakt zich sterk dat de beschrijvingen in de documenten gelijk lopen met de realiteit in Syrië. 'Het kostte maanden om dit te onderzoeken.'

Aan de hand van de documenten zijn drie stappen in de IS-strategie duidelijk te onderscheiden. Eerst werden IS-spionagepredikers het veld ingestuurd om de kwetsbaarheid van lokale machthebbers in kaart te brengen. Als tweede stap werden mogelijke tegenstanders van de baan geruimd en tot slot gebruikte IS gewapende aanvallen om gebieden over te nemen en te controleren. (AVE)

De machtsovername in Syrië door de Islamitische Staat (IS) was grondig voorbereid en gepland door de terreurgroep. Tegenstanders werden door predikers, ingeschakeld als spionnen, nauwlettend in de gaten gehouden. Religie was daarbij ondergeschikt, blijkt geheime documenten van IS, die het Duitse tijdschrift Der Spiegel kon inkijken. De handgeschreven documenten en organigrammen tonen voor het eerst hoe IS opgebouwd is en de strategie achter de machtsovername in Syrië. 'De documenten bewijzen dat IS te werk gaat als een ware inlichtingenstaat', schrijft Der Spiegel. 'Grootschalige spionage en moord, zijn belangrijke technieken om het doel te bereiken.' Het merendeel van de documenten zijn afkomstig van de Iraakse kolonel van de inlichtingendienst Haji Bakar. In 2004 liep hij over naar de voorloper van IS en in 2010 zou hij IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi geholpen hebben macht te verwerven. In 2012 kwam Bakar om het leven in Syrië. Het tijdschrift maakt zich sterk dat de beschrijvingen in de documenten gelijk lopen met de realiteit in Syrië. 'Het kostte maanden om dit te onderzoeken.' Aan de hand van de documenten zijn drie stappen in de IS-strategie duidelijk te onderscheiden. Eerst werden IS-spionagepredikers het veld ingestuurd om de kwetsbaarheid van lokale machthebbers in kaart te brengen. Als tweede stap werden mogelijke tegenstanders van de baan geruimd en tot slot gebruikte IS gewapende aanvallen om gebieden over te nemen en te controleren. (AVE)