De onderzoeksrechters volgden de vordering van het parket van Parijs, dat in oktober had gevraagd verwanten van de huidige Rwandese president Paul Kagame niet te vervolgen. De verwanten riskeerden naar het hof van assisen te worden verwezen. De onderzoeksrechters oordeelden op 21 december dat er onvoldoende bewijzen waren.

Philippe Meilhac, de advocaat van de weduwe van Habyarimana, kondigde aan dat de burgerlijke partijen in beroep zouden gaan tegen de beslissing van de onderzoeksrechters.

Op 6 april 1994 werd het vliegtuig van president Juvénal Habyarimana, een Hutu, door minstens één raket neergeschoten terwijl het toestel aan het dalen was voor de landing op Kigali. De aanslag wordt beschouwd als het startschot voor de genocide waarbij volgens de Verenigde Naties 800.000 doden vielen, voornamelijk onder de Tutsi-minderheid. De dag na de aanslag werden tien Belgische blauwhelmen gedood die de Rwandese premier Agathe Uwilingiyimana moesten beschermen. Ook zij werd vermoord.

In Frankrijk werd in 1998 een gerechtelijke onderzoek geopend na een klacht van families van de Franse bemanning van het neergeschoten vliegtuig. De eerste rechter die belast werd met het dossier, ging in eerste instantie uit van een aanslag door Tutsi-rebellen van het Rwandees Patriottisch Front, dat door Kagame geleid werd. Maar dat onderzoek werd gesloten.

De onderzoeksrechters volgden de vordering van het parket van Parijs, dat in oktober had gevraagd verwanten van de huidige Rwandese president Paul Kagame niet te vervolgen. De verwanten riskeerden naar het hof van assisen te worden verwezen. De onderzoeksrechters oordeelden op 21 december dat er onvoldoende bewijzen waren.Philippe Meilhac, de advocaat van de weduwe van Habyarimana, kondigde aan dat de burgerlijke partijen in beroep zouden gaan tegen de beslissing van de onderzoeksrechters.Op 6 april 1994 werd het vliegtuig van president Juvénal Habyarimana, een Hutu, door minstens één raket neergeschoten terwijl het toestel aan het dalen was voor de landing op Kigali. De aanslag wordt beschouwd als het startschot voor de genocide waarbij volgens de Verenigde Naties 800.000 doden vielen, voornamelijk onder de Tutsi-minderheid. De dag na de aanslag werden tien Belgische blauwhelmen gedood die de Rwandese premier Agathe Uwilingiyimana moesten beschermen. Ook zij werd vermoord.In Frankrijk werd in 1998 een gerechtelijke onderzoek geopend na een klacht van families van de Franse bemanning van het neergeschoten vliegtuig. De eerste rechter die belast werd met het dossier, ging in eerste instantie uit van een aanslag door Tutsi-rebellen van het Rwandees Patriottisch Front, dat door Kagame geleid werd. Maar dat onderzoek werd gesloten.