Yaalon (boven) en Netanyahu, Belga Image
Yaalon (boven) en Netanyahu © Belga Image

Het ging om een proefproject dat Yaalon, partijgenoot van Netanyahu binnen Likoed, woensdagochtend aankondigde. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Checkpoints

De Palestijnse arbeiders zouden volgens de nieuwe maatregelen moeten terugkeren naar huis via het checkpoint waarlangs ze Israël binnenkwamen. Vandaaruit zouden ze enkel nog met een Palestijnse bus naar huis kunnen gaan.

Tot nu toe mochten ze terugkeren naar huis via de weg van hun keuze, waarbij velen gebruik maakten van de Israëlische buslijn 5 richting de nederzetting Ariel. Een en ander zou voor sommige arbeiders betekenen dat ze tot twee uur langer onderweg zijn.

'De maatregel moet zorgen voor betere controle van de Palestijnen en de mensen die Israël verlaten, wat de gevaren voor de veiligheid moet verminderen', klonk het vanuit het ministerie van Defensie.

Na drie maanden zou het project geëvalueerd worden.

Kritiek

Maar premier Netanyahu heeft volgens Israëlische media de maatregel intussen bevroren, hem 'onaanvaardbaar' noemend. Er kwam veel kritiek op het initiatief.

Volgens Haaretz wilden mensenrechtenorganisaties klacht in te dienen bij het Israëlische Hooggerechtshof.

Kolonies

De lobbyorganisaties van de Israëlische kolonisten op de westelijke Jordaanoever ijveren al meerdere jaren voor een dergelijke maatregel, die herinneringen oproept aan het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.

In de meer dan 100 kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem wonen circa 500.000 Joden. De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht, maar Israël betwist dat.

Het ging om een proefproject dat Yaalon, partijgenoot van Netanyahu binnen Likoed, woensdagochtend aankondigde. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. CheckpointsDe Palestijnse arbeiders zouden volgens de nieuwe maatregelen moeten terugkeren naar huis via het checkpoint waarlangs ze Israël binnenkwamen. Vandaaruit zouden ze enkel nog met een Palestijnse bus naar huis kunnen gaan. Tot nu toe mochten ze terugkeren naar huis via de weg van hun keuze, waarbij velen gebruik maakten van de Israëlische buslijn 5 richting de nederzetting Ariel. Een en ander zou voor sommige arbeiders betekenen dat ze tot twee uur langer onderweg zijn.'De maatregel moet zorgen voor betere controle van de Palestijnen en de mensen die Israël verlaten, wat de gevaren voor de veiligheid moet verminderen', klonk het vanuit het ministerie van Defensie. Na drie maanden zou het project geëvalueerd worden.Maar premier Netanyahu heeft volgens Israëlische media de maatregel intussen bevroren, hem 'onaanvaardbaar' noemend. Er kwam veel kritiek op het initiatief. Volgens Haaretz wilden mensenrechtenorganisaties klacht in te dienen bij het Israëlische Hooggerechtshof.De lobbyorganisaties van de Israëlische kolonisten op de westelijke Jordaanoever ijveren al meerdere jaren voor een dergelijke maatregel, die herinneringen oproept aan het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.In de meer dan 100 kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem wonen circa 500.000 Joden. De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht, maar Israël betwist dat.