Een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is de reden geweest dat Nederlandse VN-militairen in de 'veilige' Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995 geen luchtsteun hebben gekregen. Dat zegt toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve.

Volgens Joris Voorhoeve werd de afspraak gemaakt na de gijzeling van Britse en Franse blauwhelmen in mei. Op verzoek van Londen en Parijs werd met de VS overeengekomen de NAVO-luchtmacht niet in te zetten tegen de Bosnisch-Servische troepen. De drie landen hielden het besluit stil.

Amerikaanse documenten waaruit dit blijkt komen maandagavond aan bod in de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen', van Human/VPRO in samenwerking met Argos op het tweede Nederlandse openbare televisienet NPO2.

Een geheime afspraak waardoor luchtsteun uitbleef is al jaren onderwerp van speculatie, maar harde bewijzen ontbraken.

Ergste daad van genocide sinds WOII

De aanval op Srebrenica door de Bosnisch-Servische troepen, geleid door generaal Ratko Mladic, begon op 6 juli 1995. Toenmalig Dutchbatcommandant Thom Karremans vroeg een aantal keer om luchtsteun. De VN reageerden steeds negatief op die verzoeken.

Op 11 juli viel de enclave. De Bosnische Serviërs deporteerden en vermoordden meer dan zevenduizend moslimjongens en - mannen. De gruwel geldt als de ergste daad van genocide in Europa sinds WO II.

'Dutchbat onterechte zondebok'

Naar eigen zeggen heeft Voorhoeve het achterwege blijven van luchtsteun voor zichzelf 'nooit kunnen verklaren'. Volgens de oud-minister is de Nederlandse VN-eenheid Dutchbat na de val van Srebrenica nationaal en internationaal 'ten onrechte als zondebok voor het falen van de VN in de enclave aangewezen'. (Belga/SD)

Volgens Joris Voorhoeve werd de afspraak gemaakt na de gijzeling van Britse en Franse blauwhelmen in mei. Op verzoek van Londen en Parijs werd met de VS overeengekomen de NAVO-luchtmacht niet in te zetten tegen de Bosnisch-Servische troepen. De drie landen hielden het besluit stil. Amerikaanse documenten waaruit dit blijkt komen maandagavond aan bod in de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen', van Human/VPRO in samenwerking met Argos op het tweede Nederlandse openbare televisienet NPO2. Een geheime afspraak waardoor luchtsteun uitbleef is al jaren onderwerp van speculatie, maar harde bewijzen ontbraken. De aanval op Srebrenica door de Bosnisch-Servische troepen, geleid door generaal Ratko Mladic, begon op 6 juli 1995. Toenmalig Dutchbatcommandant Thom Karremans vroeg een aantal keer om luchtsteun. De VN reageerden steeds negatief op die verzoeken. Op 11 juli viel de enclave. De Bosnische Serviërs deporteerden en vermoordden meer dan zevenduizend moslimjongens en - mannen. De gruwel geldt als de ergste daad van genocide in Europa sinds WO II. Naar eigen zeggen heeft Voorhoeve het achterwege blijven van luchtsteun voor zichzelf 'nooit kunnen verklaren'. Volgens de oud-minister is de Nederlandse VN-eenheid Dutchbat na de val van Srebrenica nationaal en internationaal 'ten onrechte als zondebok voor het falen van de VN in de enclave aangewezen'. (Belga/SD)