Israël en de Palestijnen zijn het niet eens kunnen worden om hun sinds 16 maanden onderbroken vredesonderhandelingen voort te zetten. Een laatste ontmoeting tussen de onderhandelaars van beide kampen heeft niet geleid tot een doorbraak. Dat bevestigde de Palestijnse vertegenwoordiger. Hij zei dat de Israëli's tot nog toe geen ontwerp voor het toekomstige grensverloop en de veiligheidsregelingen hebben voorgelegd.

De Israëli Izchak Molcho en zijn Palestijnse overbuur Saeb Erekat hadden sinds begin januari geprobeerd een akkoord te bereiken over mogelijk nieuwe onderhandelingen. Het waren de eerste directe gesprekken tussen Israëli's en Palestijnen sinds september 2010. "Vanaf nu zijn er geen voorbereidende gesprekken meer", zei de Palestijnse vertegenwoordiger. "Die gesprekken zijn voorbij". Op 4 februari vindt er een vergadering van de Arabische Liga plaats, waarop een beslissing valt over het al of niet verderzetten van de gesprekken.

De Palestijnen eisen voor nieuwe vredesonderhandelingen met Israël een volledige bouwstop van nederzettingen in de Palestijnse gebieden en de vastlegging van de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967 als gespreksbasis. Israël is pas tot onderhandelingen bereid indien die gebeuren zonder voorwaarden.

Een Israëlische vertegenwoordiger zei aan het Duitse persagentschap dpa: "Israël heeft bij de gesprekken belangrijke kwesties aangesneden en wij willen dat het overleg verdergaat". Alle kernvragen van het conflict moeten bij de onderhandelingen op tafel komen. Israël heeft de richtlijnen van het Midden-Oostenkwartet aangenomen.

Pauze

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Dshude zei dat er nu eerst een week pauze volgt. Momenteel worden de resultaten van de begin januari gestarte gesprekken geëvalueerd.

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, zal ondertussen nog de Palestijnse president Mahmoed Abbas ontmoeten. Ze riep beide kampen op hun vredesgesprekken te hervatten. Enkel zo is de beoogde twee-staten-oplossing te verwezenlijken, verklaarde ze bij een bezoek aan de Gazastrook. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon zal zich komende week bij een bezoek aan de regio inspannen voor een toenadering tussen beide partijen. (Belga/INM)

Israël en de Palestijnen zijn het niet eens kunnen worden om hun sinds 16 maanden onderbroken vredesonderhandelingen voort te zetten. Een laatste ontmoeting tussen de onderhandelaars van beide kampen heeft niet geleid tot een doorbraak. Dat bevestigde de Palestijnse vertegenwoordiger. Hij zei dat de Israëli's tot nog toe geen ontwerp voor het toekomstige grensverloop en de veiligheidsregelingen hebben voorgelegd. De Israëli Izchak Molcho en zijn Palestijnse overbuur Saeb Erekat hadden sinds begin januari geprobeerd een akkoord te bereiken over mogelijk nieuwe onderhandelingen. Het waren de eerste directe gesprekken tussen Israëli's en Palestijnen sinds september 2010. "Vanaf nu zijn er geen voorbereidende gesprekken meer", zei de Palestijnse vertegenwoordiger. "Die gesprekken zijn voorbij". Op 4 februari vindt er een vergadering van de Arabische Liga plaats, waarop een beslissing valt over het al of niet verderzetten van de gesprekken. De Palestijnen eisen voor nieuwe vredesonderhandelingen met Israël een volledige bouwstop van nederzettingen in de Palestijnse gebieden en de vastlegging van de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967 als gespreksbasis. Israël is pas tot onderhandelingen bereid indien die gebeuren zonder voorwaarden. Een Israëlische vertegenwoordiger zei aan het Duitse persagentschap dpa: "Israël heeft bij de gesprekken belangrijke kwesties aangesneden en wij willen dat het overleg verdergaat". Alle kernvragen van het conflict moeten bij de onderhandelingen op tafel komen. Israël heeft de richtlijnen van het Midden-Oostenkwartet aangenomen. Pauze De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Dshude zei dat er nu eerst een week pauze volgt. Momenteel worden de resultaten van de begin januari gestarte gesprekken geëvalueerd. Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, zal ondertussen nog de Palestijnse president Mahmoed Abbas ontmoeten. Ze riep beide kampen op hun vredesgesprekken te hervatten. Enkel zo is de beoogde twee-staten-oplossing te verwezenlijken, verklaarde ze bij een bezoek aan de Gazastrook. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon zal zich komende week bij een bezoek aan de regio inspannen voor een toenadering tussen beide partijen. (Belga/INM)