Dat meldt het parket-generaal.

Het Spaanse gerecht had tegen de politicus een Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd voor diens rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum, maar donderdag oordeelde de KI dat dat EAB niet uitvoerbaar kon verklaard worden. Eerder had ook al de raadkamer het EAB niet uitvoerbaar verklaard.

Vanwege zijn betrokkenheid bij het verboden Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017 wordt Lluis Puig vervolgd voor 'ongehoorzaamheid en misbruik van overheidsgeld'. De man verblijft al sinds 2017 in België. Spanje vaardigde eerder al EAB's uit tegen de politicus, maar die werden opnieuw ingetrokken of onuitvoerbaar verklaard. In oktober en november 2019 vaardigde het Spaanse gerecht een nieuw EAB uit, nadat het Spaanse Hooggerechtshof twaalf Catalaanse separatisten veroordeeld had voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië.

Catalaanse rechtbank

Begin augustus had de Brusselse raadkamer geoordeeld dat Puig niet kon overgeleverd worden aan Spanje omdat de gerechtelijke autoriteit die het EAB had uitgevaardigd, het Spaanse Tribunal Supremo, daarvoor niet bevoegd was. De onderzoeksrechter die het EAB heeft uitgevaardigd, is verbonden aan dat Tribunal Supremo en als Puig aan Spanje wordt overgeleverd, zal hij voor dat rechtscollege moeten terechtstaan. Volgens de raadkamer was echter enkel een Catalaanse rechtbank bevoegd om de man eventueel te vervolgen. Het Brusselse parket ging tegen die beslissing in beroep maar donderdag oordeelde ook de KI dat het Tribunal Supremo niet bevoegd is. Bovendien was de KI ook van oordeel dat er een reëel risico bestaat dat het vermoeden van onschuld geschonden zou worden, en dat Lluis Puig in Spanje dus geen eerlijk proces zou krijgen. Het parket-generaal kon nog in cassatie gaan tegen die beslissing, maar heeft nu besloten dat niet te doen.

Dat meldt het parket-generaal. Het Spaanse gerecht had tegen de politicus een Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd voor diens rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum, maar donderdag oordeelde de KI dat dat EAB niet uitvoerbaar kon verklaard worden. Eerder had ook al de raadkamer het EAB niet uitvoerbaar verklaard.Vanwege zijn betrokkenheid bij het verboden Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017 wordt Lluis Puig vervolgd voor 'ongehoorzaamheid en misbruik van overheidsgeld'. De man verblijft al sinds 2017 in België. Spanje vaardigde eerder al EAB's uit tegen de politicus, maar die werden opnieuw ingetrokken of onuitvoerbaar verklaard. In oktober en november 2019 vaardigde het Spaanse gerecht een nieuw EAB uit, nadat het Spaanse Hooggerechtshof twaalf Catalaanse separatisten veroordeeld had voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië. Begin augustus had de Brusselse raadkamer geoordeeld dat Puig niet kon overgeleverd worden aan Spanje omdat de gerechtelijke autoriteit die het EAB had uitgevaardigd, het Spaanse Tribunal Supremo, daarvoor niet bevoegd was. De onderzoeksrechter die het EAB heeft uitgevaardigd, is verbonden aan dat Tribunal Supremo en als Puig aan Spanje wordt overgeleverd, zal hij voor dat rechtscollege moeten terechtstaan. Volgens de raadkamer was echter enkel een Catalaanse rechtbank bevoegd om de man eventueel te vervolgen. Het Brusselse parket ging tegen die beslissing in beroep maar donderdag oordeelde ook de KI dat het Tribunal Supremo niet bevoegd is. Bovendien was de KI ook van oordeel dat er een reëel risico bestaat dat het vermoeden van onschuld geschonden zou worden, en dat Lluis Puig in Spanje dus geen eerlijk proces zou krijgen. Het parket-generaal kon nog in cassatie gaan tegen die beslissing, maar heeft nu besloten dat niet te doen.