De Duitse president Joachim Gauck heeft op uitnodiging van zijn Franse ambtsgenoot François Hollande het oorlogsdorp Oradour-sur-Glane bezocht. In 1944 werd vrijwel de gehele bevolking er uitgemoord door de nazi's. Gauck is de eerste Duitse president die een bezoek brengt aan Oradour.

President Gauck legt als eerste Duitse leider een bezoek af aan de ruïnes van het oorlogsdorp Oradour-sur-Glane. Daar werd in juni 1944 een bloedbad aangericht door de Duitse bezetter. Gauck toonde zich geëmotioneerd tijdens het bezoek en dankte Frankrijk voor zijn "wil tot verzoening" na de Tweede Wereldoorlog.

In Oradour sprak president Gauck met twee van de drie laatste overlevenden van het bloedbad. Voor de afgebrande kerk van het dorp drukte hij de hand van zijn Franse ambtsgenoot Hollande. Hij zei niet te kunnen vatten hoe mensen elkaar zomaar kunnen afslachten en benadrukte dat Duitsland de moordpartij in Oradour nooit zal vergeten.

Bloedbad

Hij zei ook dat hij begrip had voor de boosheid van veel Fransen, omdat de meeste verantwoordelijken voor het bloedbad bijna zeventig jaar na dato nog steeds niet zijn gestraft. Op dit ogenblik zijn in Duitsland zes verdachten van de slachtpartij in Oradour aangeklaagd, maar na twee jaar is er nog steeds geen rechtszaak.

Op 10 juni 1944 richtten de nazi's een bloedbad aan in het Zuid-Franse plaatsje Oradour-sur-Glane. Ze dreven de 642 inwoners een kerk en een schuur in en legden daarna het hele dorp in de as. Amper zes mensen overleefden het incident. Na de oorlog beval generaal Charles De Gaulle dat Oradour niet mocht worden heropgebouwd. De ruïnes moesten dienen als aandenken, de wreedheden van de Duitse bezetting mochten niet worden vergeten. (YD)

De Duitse president Joachim Gauck heeft op uitnodiging van zijn Franse ambtsgenoot François Hollande het oorlogsdorp Oradour-sur-Glane bezocht. In 1944 werd vrijwel de gehele bevolking er uitgemoord door de nazi's. Gauck is de eerste Duitse president die een bezoek brengt aan Oradour.President Gauck legt als eerste Duitse leider een bezoek af aan de ruïnes van het oorlogsdorp Oradour-sur-Glane. Daar werd in juni 1944 een bloedbad aangericht door de Duitse bezetter. Gauck toonde zich geëmotioneerd tijdens het bezoek en dankte Frankrijk voor zijn "wil tot verzoening" na de Tweede Wereldoorlog.In Oradour sprak president Gauck met twee van de drie laatste overlevenden van het bloedbad. Voor de afgebrande kerk van het dorp drukte hij de hand van zijn Franse ambtsgenoot Hollande. Hij zei niet te kunnen vatten hoe mensen elkaar zomaar kunnen afslachten en benadrukte dat Duitsland de moordpartij in Oradour nooit zal vergeten.BloedbadHij zei ook dat hij begrip had voor de boosheid van veel Fransen, omdat de meeste verantwoordelijken voor het bloedbad bijna zeventig jaar na dato nog steeds niet zijn gestraft. Op dit ogenblik zijn in Duitsland zes verdachten van de slachtpartij in Oradour aangeklaagd, maar na twee jaar is er nog steeds geen rechtszaak.Op 10 juni 1944 richtten de nazi's een bloedbad aan in het Zuid-Franse plaatsje Oradour-sur-Glane. Ze dreven de 642 inwoners een kerk en een schuur in en legden daarna het hele dorp in de as. Amper zes mensen overleefden het incident. Na de oorlog beval generaal Charles De Gaulle dat Oradour niet mocht worden heropgebouwd. De ruïnes moesten dienen als aandenken, de wreedheden van de Duitse bezetting mochten niet worden vergeten. (YD)