Gazprom heeft een streep getrokken onder de korting op de prijs van het gas dat het verkoopt aan Oekraïne. Dat betekent dat de prijs die Oekraïne moet ophoesten met een derde stijgt, tot 385,5 dollar per duizend kubieke meter. Dat meldde de CEO van het Russische gasbedrijf, Aleksej Miller.

'Conform aan het huidige contract voor gaslevering, zal de prijs voor Oekraïne in het tweede kwartaal 385,5 dollar bedragen', aldus Aleksej Miller in een persmededeling. De korting toegestaan in december is niet meer van toepassing, klinkt het.

Moskou kende in december de bewuste korting van 30 procent toe, naast een lening van 15 miljard dollar, nadat Kiev had geweigerd een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie te ondertekenen.

Korting in ruil voor gebruik marinebasis Krim ook opgeschort

De Russische kranten Vedomosti en Kommersant schreven dat Oekraïne ook de gaskorting verliest die het in 2010 gekregen had in ruil voor het gebruik van een marinebasis op het schiereiland Krim. Daardoor zou de prijs stijgen tot 480 dollar per duizend kubieke meter, aldus de kranten.

Na de aanhechting van de Krim is de Zwarte Zeevloot niet langer gebaseerd in Oekraïne, maar in Rusland, zei de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin toen.

'Conform aan het huidige contract voor gaslevering, zal de prijs voor Oekraïne in het tweede kwartaal 385,5 dollar bedragen', aldus Aleksej Miller in een persmededeling. De korting toegestaan in december is niet meer van toepassing, klinkt het. Moskou kende in december de bewuste korting van 30 procent toe, naast een lening van 15 miljard dollar, nadat Kiev had geweigerd een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie te ondertekenen.De Russische kranten Vedomosti en Kommersant schreven dat Oekraïne ook de gaskorting verliest die het in 2010 gekregen had in ruil voor het gebruik van een marinebasis op het schiereiland Krim. Daardoor zou de prijs stijgen tot 480 dollar per duizend kubieke meter, aldus de kranten. Na de aanhechting van de Krim is de Zwarte Zeevloot niet langer gebaseerd in Oekraïne, maar in Rusland, zei de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin toen.