In een ontwerpverklaring, die bij het Franse persbureau AFP is aanbeland, roepen de wereldleiders de Libische leider Muammar Khaddafi op om een einde te maken aan alle geweld. Voorts zullen de leiders Damascus oproepen op te houden "gebruik te maken van geweld en intimidatie" tegenover het Syrische volk. Het regime moet zich engageren tot een "dialoog" en "fundamentele hervormingen".

De G8 zullen volgens het ontwerp van verklaring Israël en de Palestijnen oproepen "zonder verwijl substantieel te praten" om tot een "kaderakkoord" te komen voor een duurzame vrede.

Kernramp

Nog volgens de ontwerpverklaring hebben de G8 "er alle vertrouwen in" dat Japan de kernramp van Fukushima te boven zal komen. Ze blijven bereid te helpen indien nodig.

Verder staan er op de agenda van de G8 de regulering van het internet, de wereldwijde economie en de klimaatverandering.

De Franse regering heeft zo'n 12.000 politiemensen en troepen ingezet om in te staan voor de veiligheid van de G8-top, die naast Frankrijk ook Groot-Brittannië, Canada, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Rusland omvat. Ook de leiders van verschillende Arabische en Afrikaanse landen zijn uitgenodigd op de 2-daagse top. (Belga/TE)

In een ontwerpverklaring, die bij het Franse persbureau AFP is aanbeland, roepen de wereldleiders de Libische leider Muammar Khaddafi op om een einde te maken aan alle geweld. Voorts zullen de leiders Damascus oproepen op te houden "gebruik te maken van geweld en intimidatie" tegenover het Syrische volk. Het regime moet zich engageren tot een "dialoog" en "fundamentele hervormingen". De G8 zullen volgens het ontwerp van verklaring Israël en de Palestijnen oproepen "zonder verwijl substantieel te praten" om tot een "kaderakkoord" te komen voor een duurzame vrede. Kernramp Nog volgens de ontwerpverklaring hebben de G8 "er alle vertrouwen in" dat Japan de kernramp van Fukushima te boven zal komen. Ze blijven bereid te helpen indien nodig. Verder staan er op de agenda van de G8 de regulering van het internet, de wereldwijde economie en de klimaatverandering. De Franse regering heeft zo'n 12.000 politiemensen en troepen ingezet om in te staan voor de veiligheid van de G8-top, die naast Frankrijk ook Groot-Brittannië, Canada, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Rusland omvat. Ook de leiders van verschillende Arabische en Afrikaanse landen zijn uitgenodigd op de 2-daagse top. (Belga/TE)