In de maand juli probeerden 107.500 migranten de Europese Unie te bereiken, terwijl het er de maand voordien 70.000 waren. Dat meldt het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Het is de eerste keer sinds Frontex in 2008 de statistieken begon bij te houden dat het cijfer boven de 100.000 uitkomt.

'Dit is een noodsituatie voor Europa die het noodzakelijk maakt dat alle EU-lidstaten inspanningen doen om de nationale overheden te steunen die te maken krijgen met een grote groep migranten', reageert Frontex-directeur Fabrice Leggeri.

Egeïsche Zee

Tussen januari en juli werden 340.000 migranten tegengehouden, bijna drie keer zoveel als de 123.500 in dezelfde periode vorig jaar. 'Dit heeft voor een ongekende druk gezorgd op de grensbewakingsautoriteiten in Griekenland, Italië en Hongarije', luidt het bij Frontex. In heel 2014 probeerden 280.000 mensen de EU binnen te komen.

Syrische vluchtelingen in Kos , Reuters
Syrische vluchtelingen in Kos © Reuters

Het nieuwe cijfer van 107.500 migranten is de derde maandelijkse stijging op een rij. Het vorige record van 70.000 dateert nog maar van juni. Zowel het aantal mensen die via de oostelijke Middellandse Zee Europa proberen te bereiken als het aantal migranten die de Westelijke Balkanroute gebruiken, zat in juli fors in de lift.

Syriërs en Afghanen zijn het sterkst vertegenwoordigd onder deze migranten die zonder papieren naar Europa reizen. 'Het gaat vooral om mensen die op de vlucht zijn voor de instabiliteit in hun land', aldus Frontex. Zij kwamen in grote getale via Turkije naar Griekenland en de Europese Unie. Bijna 50.000 migranten voeren in juli over de Egeïsche Zee naar de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Samos en Kos.

Westelijke Balkan

De Italiaanse autoriteiten ontvingen meer dan 20.000 migranten, waarmee het totaal voor 2015 boven de 90.000 uitstijgt. Negen op de tien migranten die via de Middellandse Zee van Libië naar Italië trachten te reizen, komen uit Afrika, hoofdzakelijk uit Eritrea en Nigeria.

Hongarije rapporteerde meer dan 34.800 mensen die via de Westelijke Balkan de EU binnenkwamen.

Fabrice Leggeri herinnert eraan dat Frontex eerder al om extra steun heeft gevraagd om te helpen bij zijn operaties in Griekenland en Hongarije. De EU-landen zouden meer materiaal en mensen moeten sturen, vindt hij. 'De Europese Commissie heeft voor betekenisvolle financiële steun voor de lidstaten gezorgd om deze uitdagingen aan te gaan.' (Belga/AVE)

In de maand juli probeerden 107.500 migranten de Europese Unie te bereiken, terwijl het er de maand voordien 70.000 waren. Dat meldt het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Het is de eerste keer sinds Frontex in 2008 de statistieken begon bij te houden dat het cijfer boven de 100.000 uitkomt.'Dit is een noodsituatie voor Europa die het noodzakelijk maakt dat alle EU-lidstaten inspanningen doen om de nationale overheden te steunen die te maken krijgen met een grote groep migranten', reageert Frontex-directeur Fabrice Leggeri.Tussen januari en juli werden 340.000 migranten tegengehouden, bijna drie keer zoveel als de 123.500 in dezelfde periode vorig jaar. 'Dit heeft voor een ongekende druk gezorgd op de grensbewakingsautoriteiten in Griekenland, Italië en Hongarije', luidt het bij Frontex. In heel 2014 probeerden 280.000 mensen de EU binnen te komen.Het nieuwe cijfer van 107.500 migranten is de derde maandelijkse stijging op een rij. Het vorige record van 70.000 dateert nog maar van juni. Zowel het aantal mensen die via de oostelijke Middellandse Zee Europa proberen te bereiken als het aantal migranten die de Westelijke Balkanroute gebruiken, zat in juli fors in de lift.Syriërs en Afghanen zijn het sterkst vertegenwoordigd onder deze migranten die zonder papieren naar Europa reizen. 'Het gaat vooral om mensen die op de vlucht zijn voor de instabiliteit in hun land', aldus Frontex. Zij kwamen in grote getale via Turkije naar Griekenland en de Europese Unie. Bijna 50.000 migranten voeren in juli over de Egeïsche Zee naar de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Samos en Kos.De Italiaanse autoriteiten ontvingen meer dan 20.000 migranten, waarmee het totaal voor 2015 boven de 90.000 uitstijgt. Negen op de tien migranten die via de Middellandse Zee van Libië naar Italië trachten te reizen, komen uit Afrika, hoofdzakelijk uit Eritrea en Nigeria.Hongarije rapporteerde meer dan 34.800 mensen die via de Westelijke Balkan de EU binnenkwamen.Fabrice Leggeri herinnert eraan dat Frontex eerder al om extra steun heeft gevraagd om te helpen bij zijn operaties in Griekenland en Hongarije. De EU-landen zouden meer materiaal en mensen moeten sturen, vindt hij. 'De Europese Commissie heeft voor betekenisvolle financiële steun voor de lidstaten gezorgd om deze uitdagingen aan te gaan.' (Belga/AVE)