Fraudeverdenking tegen EU-fractie Front National

Marine Le Pen, Front National © Reuters

Het Europees parlement heeft een fraudedossier overgemaakt over twintig medewerkers in de EU-fractie van het Front Nationaal. Deze medewerkers, die door Europa betaald worden, zouden zelden tot nooit voor de Europese fractie werken, maar wel in Frankrijk als assistent voor ofwel partijleider Marine Le Pen en haar vader ofwel voor de partij.

Dat heeft de voorzitter van het parlement, de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz, in een communiqué bevestigd nadat het nieuws eerder was gebracht door de Franse krant Le Monde.

Schultz heeft de Franse minister van Justitie, Christiane Taubira, op de hoogte gebracht.

Le Monde stelt dat het in totaal, binnen de huidige legislatuur, op 7,5 miljoen euro zou slaan. Een van de medewerkers kost Europa volgens de krant 10.535 euro per maand.

De verdenking betreft de salarissen en vergoedingen voor 20 assistenten van de FN-fractie.

Volgens de statuten van het Europees parlement moeten ze “noodzakelijk en direct assisteren bij het mandaat van de Europese volksvertegenwoordigers”. De EU-fractie van het FN bestaat uit 24 verkozenen, maar de 20 medewerkers op de Europese loonlijst zouden deels of helemaal voor het FN in Frankrijk werken.

Volgens Le Monde worden ze ervan verdacht, “een beetje zoals de verkozenen”, zelden tot nooit in het Europees parlement te verschijnen.

Intussen in Frankrijk

Van de 20 zijn er 19 die een contract hebben met standplaats Nanterre, waar de Franse hoofdzetel van de partij gevestigd is. Vijf van hen staan in het organigram van de partij vermeld als speciale raadgever van voorzitter Marine Le Pen, drie zijn vast verbonden aan het kabinet van erevoorzitter Jean-Marie Le Pen.

Als we het organigram van de partij mogen geloven, vervullen de medewerkers heel andere taken dan de taken die in hun contract met Europa zijn opgenomen, en hebben ze soms geen enkele band met de Europese verkozene evoor wie ze zouden moeten werken (volgens hun Europees contract).

“Het is niet aan het Europees parlement om hier conclusies aan te verbinden”, aldus Jaume Duch, woordvoerder van dat parlement, “dat komt tot aan de anti-fraudeorganisatie OLAF.” OLAF zal volgens hem beslissen of er een onderzoek wordt geopend.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content