In de zuidelijke Franse stad Nice zijn drie Franse soldaten, die een joods centrum bewaakten, door een man met een mes aangevallen en daarbij lichtgewond geraakt, zo hebben meerdere Franse media bericht.

Het incident deed zich omstreeks 14u voor in het stadscentrum. Een man was op een tram zonder vervoerbewijs betrapt en betaalde zonder morren de boete. Hij begaf zich dan in de richting van soldaten die in het kader van het terreuralarm in Frankrijk patrouilleerden aan place Masséna en die zich voor een joods gemeenschapscentrum, met onder meer het Israëlisch consistorium, bevonden.

'100 procent Coulibaly'

De man liet een zakje vallen voor een van de militairen. Toen die zich bukte om het op te rapen kreeg hij een messteek. De dader zou volgens BFMTV twee messen uit het zakje hebben gehaald dat hij liet vallen. Ook de andere twee soldaten werden gestoken toen zij hun collega ter hulp schoten. Hun leven is niet in gevaar. Volgens radiostation Europe-1 is de dader kort na de feiten ingerekend dankzij twee voorbijkomende medewerkers van de trammaatschappij en een derde man.

De verdachte zou tijdens zijn aanval "Ik ben 100 procent Coulibaly" hebben geroepen en zou volgens Europe-1 alsmede BFMTV ook zo heten: net als Amedy Coulibaly die enkele weken geleden in Parijs een agente en gijzelaars in een supermarkt doodde. De man in Nice is een bekende bij het gerecht, maar of hij banden heeft met de Parijse Coulibaly is nog niet geweten.

De man heeft de aandacht getrokken van de Franse autoriteiten toen hij op 28 januari naar Turkije reisde met een enkel-ticket. "Meteen werden de Turkse autoriteiten ingelicht, die hem hebben teruggestuurd", aldus een bron dicht bij het onderzoek. Het verhoor bij zijn terugkeer, een "administratief onderhoud", heeft het echter "niet mogelijk gemaakt voldoende informatie te verzamelen" om een gerechtelijke procedure op te starten".

Nog luidens de nieuwszender BFMTV zou de politie in het kader van het incident een medeplichtige hebben opgepakt.(Belga/WB)

In de zuidelijke Franse stad Nice zijn drie Franse soldaten, die een joods centrum bewaakten, door een man met een mes aangevallen en daarbij lichtgewond geraakt, zo hebben meerdere Franse media bericht.Het incident deed zich omstreeks 14u voor in het stadscentrum. Een man was op een tram zonder vervoerbewijs betrapt en betaalde zonder morren de boete. Hij begaf zich dan in de richting van soldaten die in het kader van het terreuralarm in Frankrijk patrouilleerden aan place Masséna en die zich voor een joods gemeenschapscentrum, met onder meer het Israëlisch consistorium, bevonden. De man liet een zakje vallen voor een van de militairen. Toen die zich bukte om het op te rapen kreeg hij een messteek. De dader zou volgens BFMTV twee messen uit het zakje hebben gehaald dat hij liet vallen. Ook de andere twee soldaten werden gestoken toen zij hun collega ter hulp schoten. Hun leven is niet in gevaar. Volgens radiostation Europe-1 is de dader kort na de feiten ingerekend dankzij twee voorbijkomende medewerkers van de trammaatschappij en een derde man. De verdachte zou tijdens zijn aanval "Ik ben 100 procent Coulibaly" hebben geroepen en zou volgens Europe-1 alsmede BFMTV ook zo heten: net als Amedy Coulibaly die enkele weken geleden in Parijs een agente en gijzelaars in een supermarkt doodde. De man in Nice is een bekende bij het gerecht, maar of hij banden heeft met de Parijse Coulibaly is nog niet geweten. De man heeft de aandacht getrokken van de Franse autoriteiten toen hij op 28 januari naar Turkije reisde met een enkel-ticket. "Meteen werden de Turkse autoriteiten ingelicht, die hem hebben teruggestuurd", aldus een bron dicht bij het onderzoek. Het verhoor bij zijn terugkeer, een "administratief onderhoud", heeft het echter "niet mogelijk gemaakt voldoende informatie te verzamelen" om een gerechtelijke procedure op te starten".Nog luidens de nieuwszender BFMTV zou de politie in het kader van het incident een medeplichtige hebben opgepakt.(Belga/WB)