De Franse Senaat heeft vrijdagavond de wet goedgekeurd die op termijn de minimumpensioenleeftijd met twee jaar verhoogt, van 60 naar 62 jaar. De leeftijd om van een volledig pensioen te kunnen genieten gaat omhoog van 65 naar 67 jaar.

Voor de omstreden pensioenhervorming waren er 177 stemmen voor en 153 tegen. Toch is de stemming nog niet definitief. Omdat het wetsontwerp dat in de Senaat werd goedgekeurd licht verschilt van de tekst die groen licht kreeg in de Kamer moeten beide versies nog op elkaar afgestemd worden.

Daarvoor komt begin volgende week een gemengde parlementaire commissie samen. Daarna moeten Kamer en Senaat de tekst nog definitief goedkeuren.

De pensioenmaatregelen leiden tot massaal protest in Frankrijk. Sinds begin september zijn er zes nationale stakingen georganiseerd, die telkens gepaard gaan met massabetogingen. De vakbonden hebben intussen al twee nieuwe landelijke stakingsdagen (op 28 oktober en 6 november) in het vooruitzicht gesteld.

Door stakingen in de olieraffinaderijen is er een schaarste aan brandstof in Frankrijk ontstaan. Veel benzinepompen staan droog.

De Franse Senaat heeft vrijdagavond de wet goedgekeurd die op termijn de minimumpensioenleeftijd met twee jaar verhoogt, van 60 naar 62 jaar. De leeftijd om van een volledig pensioen te kunnen genieten gaat omhoog van 65 naar 67 jaar.Voor de omstreden pensioenhervorming waren er 177 stemmen voor en 153 tegen. Toch is de stemming nog niet definitief. Omdat het wetsontwerp dat in de Senaat werd goedgekeurd licht verschilt van de tekst die groen licht kreeg in de Kamer moeten beide versies nog op elkaar afgestemd worden.Daarvoor komt begin volgende week een gemengde parlementaire commissie samen. Daarna moeten Kamer en Senaat de tekst nog definitief goedkeuren. De pensioenmaatregelen leiden tot massaal protest in Frankrijk. Sinds begin september zijn er zes nationale stakingen georganiseerd, die telkens gepaard gaan met massabetogingen. De vakbonden hebben intussen al twee nieuwe landelijke stakingsdagen (op 28 oktober en 6 november) in het vooruitzicht gesteld. Door stakingen in de olieraffinaderijen is er een schaarste aan brandstof in Frankrijk ontstaan. Veel benzinepompen staan droog.